Hľadá sa miesto pre kongresové centrum. Bude to Incheba alebo Istropolis?

Dlhoočakávané národné kultúrne a kongresové centrum by mohlo vzniknúť v bratislavskej mestskej časti Petržalka. V utorok predstavili jeho vizuálizáciu. Výstavisko Incheba Expo Bratislava by tak preto mohlo prejsť veľkou zmenou.

29.09.2020 18:00
debata (3)

Bývalý premiér Peter Pelegrini v novembri minulého roka kritizoval, že hlavné mesto nemá kongresové centrum. Vo februári 2020 vláda schválila vybudovanie národného kultúrneho a kongresového centra. Štátna dotácia na centrum predstavuje 60 miliónov eur. V hre sú viaceré lokality pre vznik centra v hlavnom meste – Istropolis, Lido, Incheba, River Park2, East Tower Eurovea.

Vizualizácia národného kultúrneho a kongresového centra ráta s rozlohou viac ako 17-tisíc štvorcových metrov kongresových a reprezentačných priestorov, 15-tisíc štvorcových metrov zelene a 3 500 parkovacích miest. Návrh pochádza z dielne Ivana Kulifaja. Projekt podľa Alexandra Rozina ml., člena predstavenstva a výkonného riaditeľa spoločnosti Incheba, môže byť zrealizovaný do troch rokov. Prestavba a modernizácia výstaviska Incheba by tak mohla priniesť do hlavného mesta nielen kongresy.

Kulifaj vo svojom návrhu naviazal na dielo slovenského architekta Vladimíra Dedečka. „Najatraktívnejším prvkom pre funkcie kongresu je výhľad na Hrad, centrum Bratislavy a Dunaj, čo je podložené výnimočnou polohou Incheby. Tá je nenahraditeľná nielen z vizuálneho, ale aj z funkčno-prevádzkového hľadiska,“ hovorí Kulifaj.

Projekt Incheba

Projekt Incheba Národné kultúrne a konferenčné centrum

Fotogaléria
Projekt Incheba Národné kultúrne a konferenčné...
Projekt Incheba Národné kultúrne a konferenčné...
+9Projekt Incheba Národné kultúrne a konferenčné...

"Priestor areálu Incheby bol vytypovaný ako potenciálny priestor na umiestnenie veľkého kongresového centra v jednom zo základných koncepčných materiálov mesta Bratislava,“ hovorí architekt Ivan Masár. Ide o materiál z roku 2009 Generel cestovného ruchu hlavného mesta Bratislavy.

Záujem o výstavbu kongresového centra prejavili viaceré spoločnosti, medzi ktorými sú napríklad J&T Real Estate a Istropolis. Iba v susednom Rakúsku kongresový priemysel poskytuje viac ako 21-tisíc pracovných miest.

Kapacita ľudí na kongresoch v Prahe je až 9 300 ľudí, v Brne 843 ľudí. Hotely v hlavnom meste sú pripravené na nápor obchodných turistov, keďže kapacita mestských hotelov je na úrovni viac ako 3-tisíc lôžok. V novom projekte je zahrnutá aj výstavba maríny, teda prístavu, ktorý by zjednodušil prepravu účastníkov kongresov medzi Bratislavou a Viedňou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus #Národné kultúrne a kongresové centrum