Poľnohospodári žiadajú Matoviča, aby riešil zlú situáciu v agrosektore

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora žiada premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby urýchlene riešil nepriaznivú situáciu v agrosektore. Oznámil to v utorok na tlačovom brífingu predseda komory Emil Macho.

29.09.2020 13:39
debata (71)

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podľa neho po dôkladnom uvážení a rozhodnutí regionálnych zástupcov SPPK už nevidí inú možnosť, ako slušným a kultivovaným spôsobom upozorniť na pretrvávajúcu krízu v rezorte než rokovaním priamo s premiérom SR. Po mnohých diskusiách s vedením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR totiž dospela k záveru, že súčasné vedenie MPRV SR nevie priniesť relevantné a konkrétne riešenia stavu. Naopak, svojimi prezentovanými vyjadreniami o forme a spôsobe zmien poľnohospodársku a potravinársku verejnosť rozdeľuje a vnáša medzi ňu zbytočnú nervozitu.

Zdôraznil, že napriek opakovaným snahám nedokážu nájsť slovenskí poľnohospodári a potravinári s vedením MPRV SR spoločnú reč. Vedenie ministerstva akoby nerozumie, nedokáže alebo nechce porozumieť elementárnym faktom, ktoré sú s riadením agrorezortu spojené.

Podčiarkol, že vyvrcholením bolo spoločné rokovanie regionálnych komôr, zástupcov zväzov a združení s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským (OĽANO) minulý týždeň (25. 9.) v Banskej Bystrici. Zúčastnilo sa na ňom vyše 130 členov SPPK z celého Slovenska. Počas diskusie zaznievali z úst jednotlivých zástupcov regiónov veľmi kritické názory na aktuálny vývoj v sektore.

„Od nového vedenia ministerstva sme mali veľké očakávania. Dúfali sme, že začne vyberať z rakvy tú pomyselnú mŕtvolu slovenského agropotravinárstva. Opak je však pravdou. Kroky súčasného vedenia ministerstva podľa nás úplne nezmyselne zatĺkajú do rakvy ďalšie klince,“ podčiarkol predseda SPPK.

Vedeniu MPRV vyčítajú podľa Machových slov slovenskí poľnohospodári a potravinári združení v SPPK neriešenie zásadných tém, ktoré sa dotýkajú celého slovenského agrokomplexu. Veľkým problémom je slabé zapájanie poľnohospodárov a potravinárov do jednotlivých procesov a minimum informácií o plánovaných opatreniach ministerstva.

Upozornil, že najpálčivejšími problémami sú absencia jasnej vízie agropotravinárskeho sektora zo strany MPRV SR, Fond obnovy EÚ, príprava Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ, financovanie sektora zo štátnej pomoci, nepremyslené rozhodnutia, o ktorých sa dozvedáme opakovane na poslednú chvíľu (zasielanie dodatkov k nájomným zmluvám od Slovenského pozemkového fondu so spätnou platnosťou, plánovaný presun finančných prostriedkov medzi piliermi, ktorý sa napokon vďaka mediálnemu tlaku neuskutočnil).

Vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) si podľa riaditeľky odboru komunikácie Anežky Hrdej uvedomuje závažnosť situácie v agrorezorte a v stredu ju bude po vláde komunikovať. „Ministerstvo včas vypracovalo a predložilo konkrétne návrhy pre využitie prostriedkov z Fondu obnovy, kde reagovalo na všetky nakopené a vážne problémy a výzvy, ktorým agrorezort čelí. Zajtra po skončení rokovania vlády vystúpi minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský, aby informoval verejnosť o aktuálnej situácii ohľadom Fondu obnovy v agrorezorte a zároveň sa vyjadrí k tlačovej konferencii SPPK,“ reagovala pre agentúru SITA Anežka Hrdá.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #SPPK #Emil Macho