Slovenská ekonomika sa prepadne o 6,7 percenta. Menej ako sa čakalo

Minister financií Eduard Heger a premiér Igor Matovič predstavili v utorok najnovšie ekonomické čísla.Ako zamieša ekonomické karty druhá vlna pandémie?

22.09.2020 17:03 , aktualizované: 19:06
debata (149)

VIDEO: Heger a Matovič o lepšom vývoji ekonomiky.

Video

„Globálna pandémia stiahne v roku 2020 výkon slovenskej ekonomiky o 6,7 percenta,“ povedal Heger. Výsledok je lepší ako sa čakalo v júni. Ukázala najnovšia makroprognóza IFP. Klesne domáci aj zahraničný dopyt. Trh práce oslabí, no bude odolnejší než podľa pôvodných predpokladov. To sa prejaví aj na spotrebe domácností, ktorá sa zníži len mierne.

„Ekonomiky klesli aj u susedov menej, ako sa očakávalo,“ povedal minister financií. Heger tiež poznamenal, že trh práce bol odolnejší, ako sa predpokladalo. Pomoc napríklad v podobe kurzarbeitu, ktorá bola poskytnutá, podľa neho podržala zamestnanosť. „To, že sa nám to podarilo takto udržať, je aj taká predzvesť toho, že pracovný trh je pevnejší a práve pevnejší pracovný trh znamená, že budú aj vyššie mzdy,“ predpokladá Heger. Rast priemernej mzdy však podľa neho nebude dosahovať predkrízové úrovne.

Vďaka odolnejšiemu trhu práce sa aj spotreba domácností znížila len veľmi mierne, jej pokles bol jeden z najmiernejších z celej únie. „Čím krajiny menej zvládali koronakrízu po medicínskej stránke, tým horšie dopadla ich ekonomika alebo tým horšie dopadla domáca spotreba, alebo bola nižšia dôvera ľudí, jednoducho, mali väčší strach, mali väčšiu neistotu,“ povedal premiér Igor Matovič.

„Po uvoľnení opatrení príde v druhom polroku k čiastočnému oživeniu ekonomiky. Po veľkom prepade sa obnoví najmä produkcia automobilov,“ vysvetlil riaditeľ IFP Eduard Hagara. V druhej polovici roka sa ekonomická aktivita sčasti obnoví najmä vďaka exportne orientovanému priemyslu, dodal.

V roku 2021 bude oživenie pokračovať a rast HDP dosiahne 5,5 %. Rizikom vývoja je najmä opätovné rozšírenie nákazy a obmedzenie ekonomickej aktivity. V strednodobom horizonte by ekonomiku naopak mohli podporiť investície z fondu pre obnovu EÚ.

Zamestnanosť v roku 2020 klesne a z trhu práce ubudne 38 tisíc pracovných miest. Oproti prognóze z júna ide však o výrazne zlepšenie. Sú za tým lepšie výsledky za prvý polrok. "Trh práce bol počas pandémie odolnejší aj pre opatrenia podporujúce skrátenú prácu,“ tvrdia analytici IFP. Otázne je tak, čo sa stane, keď skončia.

Minimálne mínus sedem percent a nejaké desatiny, tak vyzeral výhľad pre slovenskú ekonomiku ešte v júni. Postupné oživenie predpokladali Hegerovi analytici až v druhej polovici roka.

Hore mala vtedy ekonomika zamieriť už budúci rok. Pridať by podľa júnovej makroprognózy mala o 6,8 percenta. Časy spred koronavírusu by sa tak mohli vrátiť až koncom roku 2021. Nateraz je tak viac ako jasné, že o vyše dvojpercentnom raste z februárovej predpovede môžeme pre pandémiu zabudnúť. Recesii sa Slovensko nevyhne.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #makroprognóza #Eduard Heger