Vlády od roku 2013 päťkrát nesplnili rozpočtové ciele

Od roku 2013, odkedy Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) hodnotí prijímané rozpočty a ich plnenie, neboli rozpočtové ciele splnené až v piatich zo siedmich rokov. Ako ďalej rada konštatuje na sociálnej sieti, kumulatívny rozdiel medzi schváleným rozpočtom a realitou hospodárenia verejnej správy v rokoch 2013 až 2019 dosiahol zápornú hodnotu 2,1 miliardy eur. Výsledky boli podľa rady umožnené predovšetkým dobrou ekonomickou situáciou v uvedenom období. Tá zlepšila príjmy rozpočtu, ktoré výrazne presiahli očakávania schválené v rozpočte. V uvedenom období išlo o nadpríjmy v objeme štyroch miliárd eur.

22.09.2020 15:02
debata

Napriek nim rozpočet verejnej správy skončil väčšinou s väčším deficitom, ako bola rozpočtovaná hodnota. Bez príjmov navyše by bol prepad verejných financií podľa RRZ výrazne hlbší. Tento prístup vlád sa výrazne odrazil na vývoji verejného dlhu. Ak by sa vlády držali svojich vlastných cieľov a neočakávané príjmy využili na konsolidáciu, hrubý dlh v roku 2019 mohol byť podľa odhadov rozpočtovej rady nižší až o deväť percentuálnych bodov hrubého domáceho produktu.

Od roku 2015 vyhodnocuje RRZ pri prijímaní rozpočtu verejnej správy jeho riziká podľa súčasnej metodiky. Ide o vyčíslenie nesprávne odhadnutých predpokladov rozpočtu v konkrétnych nedaňových položkách. Za obdobie uplynulých piatich rokov RRZ pri prijímaní rozpočtov upozornila na celkové riziká v objeme 2,3 miliardy eur. Hodnotenie RRZ pritom nemožno považovať za príliš konzervatívne, keďže uvedené riziká sa naplnili v celkovom objeme až 3,56 mld. eur.

„Je pochopiteľné, že súčasťou politických súbojov sú aj vyjadrenia, ktoré neodzrkadľujú vždy celú realitu. Súčasťou politických súbojov by však nemali byť tvrdenia, ktoré sú s realitou v úplnom rozpore. Slovensko dnes potrebuje poctivú verejnú debatu o stave krajiny, vrátane stavu verejných financií. Až vtedy bude môcť dôjsť k náprave toho, čo sa zanedbalo,“ konštatuje doterajší predseda RRZ Ivan Šramko, ktorý inštitúciu viedol od jej vzniku v roku 2012 až do 17. septembra 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť