Vinári píšu Mičovskému, chcú väčšiu podporu

Vinári sa dožadujú, aby Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR umožnilo čerpať podporu všetkým zasiahnutým vinárom.

12.09.2020 09:16
debata

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) poslal šéfovi agrorezortu Jánovi Mičovskému (OĽANO) list, v ktorom ho upozorňujú, že podľa aktuálne platných pravidiel sú podporovaní iba tí, u ktorých prevažuje výroba vína nad pestovaním hrozna alebo inej kultúry.

„Vinohradníctvo a vinárstvo je dlhodobo podfinancované, chýba koncepcia jeho stabilizácie a udržania, napriek tomu, že sme o ňu niekoľkokrát žiadali,“ kritizuje zväz. Vinohradníci sú podľa zväzu na pochybách, či vôbec pestovať hrozno, či nie je jednoduchšie ho vyklčovať a venovať sa iba poľným plodinám. „Dnes zberáme hrozno z produkčnej plochy 8500 hektárov, z ktorých 3500 hektárov obhospodarujú družstvá. A práve tie sú z podpornej výzvy vylúčené, napriek tomu, že vyrábajú vína,“ zdôrazňuje zväz.

Ako vyčíslili vinári, na základe uvedených podmienok nebude môcť čerpať podporu zhruba 30 % registrovaných vinárov. „Zároveň si Vás dovoľujem požiadať, aby aj živnostníci, ktorí platia odvody, DPH a živia celú rodinu, boli oprávnenými príjemcami opatrenia,“ pokračujú vinári. Podľa nich nie je normálne, aby niekto, kto platí za seba odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne, zrazu nemal nárok na odškodnenie.

Ministra Mičovského žiadajú vinári o prehodnotenie povinných podmienok výzvy. „Dovoľte mi ešte raz Vám poďakovať za nájdenie finančných prostriedkov a ústretovosť pri riešení problémov vinárskeho sektora,“ uzavreli vinári s tým, že zároveň ministra pozývajú na spoločné rokovanie za jedným stolom.

debata chyba
Viac na túto tému: #vinári