SPPK odovzdala politikom výzvu za slovenskú pôdu

Takmer 700 významných slovenských poľnohospodárskych podnikov sa podpísalo pod výzvu za slovenskú pôdu, ktorú v lete pripravila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Signatári v nej upozorňujú politikov na svoj zásadný nesúhlas so spôsobom zmeny nájmu za poľnohospodársku pôdu a určením jeho výšky zo strany Slovenského pozemkového fondu (SPF). Informoval o tom vo štvrtok na brífingu pred Úradom vlády (ÚV) SR predseda SPPK Emil Macho.

10.09.2020 11:20 , aktualizované: 12:18
debata (1)

Uviedol, že výzvu za slovenskú pôdu odovzdalo predstavenstvo SPPK spolu s poľnohospodármi a potravinármi z viacerých regiónov Slovenska premiérovi Igorovi Matovičovi, ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému (obaja OĽANO), predsedovi Národnej rady (NR) SR Borisovi Kollárovi, predsedovi Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslavovi Karahutovi (obaja Sme rodina) a ďalším 148 poslancom NR SR.

„Pokiaľ sa však nezačne pracovať na reálnej zmene smerovania slovenského agropotravinárstva, výrobcovia potravín vymenia sady, polia a vinice za ulice a diaľnice,“ naznačil predseda SPPK možnosť protestov. Pripomenul, že SPF pod hrozbou vypovedania nájomných zmlúv totiž žiada poľnohospodárov, aby podpísali nové dodatky už existujúcich zmlúv a tým akceptovali výpočet nájomného za pozemky v správe SPF nie podľa bonity pôdy (doterajší spôsob výpočtu nájomného), ale podľa tzv. obvyklej výšky nájmu. Zmenené pravidlá výpočtu nájomného a postup zo strany SPF v polovici hospodárskeho roka s ultimátom vypovedania zmluvy je podľa jeho slov neférový a neetický aj vzhľadom na aktuálnu spoločenskú a ekonomickú situáciu.

„Väčšina z nás nové zmluvy podpísala vrátane mňa a firmy, ktorú riadim. Nemali sme totiž na výber. Mali sme dva týždne na to, aby sme sa rozhodli, či dodatky podpíšeme alebo nie. V prípade odmietnutia bolo jasne a zrozumiteľne napísané, že sa naše zmluvy s fondom od 1. januára 2021 skončia,“ zdôraznil.

Spresnil, že signatári výzvy upozorňujú politikov na to, že zásadne nesúhlasia so zmenou výšky nájomného za pozemky počas hospodárskeho roka so spätnou účinnosťou k 1. januáru, ktorá nezodpovedá skutočnej trhovej hodnote nájmu v jednotlivých katastrálnych územiach Slovenska a ktorá je vynucovaná štátnym orgánom pod nátlakom ukončenia nájomných vzťahov.

Signatári výzvy podľa Macha taktiež zásadne nesúhlasia so súčasným inštitútom obvyklej výšky nájomného za pozemky, ktorý deformuje skutočnú výšku nájomného a zavádza nespravodlivosť v podmienkach prenájmu. „Vyzývajú na spustenie verejnej odbornej diskusie o nájme poľnohospodárskych pozemkov a jeho trhovej hodnote s cieľom nastoliť spravodlivejšie podmienky,“ doplnil.

SPPK podľa Machových slov nie je proti zmenám, ktorých cieľom má byť stanovenie spravodlivejších podmienok nájmu poľnohospodárskej pôdy a výšky nájomného za jej užívanie. Súčasnú zmenu nájomného za pozemky na základe každoročne zverejňovanej obvyklej výšky, ktorú požaduje fond, však označujú za nekoncepčnú a nespravodlivú.

„O nekoncepčnom postupe fondu nás navyše utvrdzuje aj list ministra Mičovského, ktorý adresoval SPPK. V ňom spochybňuje obvyklú výšku nájomného a priznáva, že spôsob výpočtu treba v budúcnosti zmeniť. Je preto pre nás nepochopiteľné, prečo minister zo svojej pozície voči konaniu fondu dodnes nezasiahol a jeho rozhodnutie akceptuje,“ dodal Macho. SPPK podľa Macha podala podnet na neštandardné konanie SPF na Protimonopolný úrad SR pre podozrenie zo zneužitia dominantného postavenia fondu na trhu.

Na rovnakom mieste ako SPPK prišla v Bratislave vyjadriť vo štvrtok svoj názor Iniciatíva poľnohospodárov, ktorá „so znepokojením sleduje, žiaľ, umelo vyprovokovanú nespokojnosť SPPK, ktorá roznecuje vášne“.

„Práve SPPK sa v minulosti nepripojila k protestom, na ktorých farmári poukazovali na trestnú činnosť v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Práve naopak, SPPK najužšie zo všetkých združení spolupracovala a podporovala posledných 12 rokov dianie na ministerstve pôdohospodárstva a v PPA. A práve preto SPPK je spoluzodpovedná za stav v agrosektore, čoho dôkazom je kauza Dobytkár,“ uviedla v reakcii na výzvu agrokomory iniciatíva.

Iniciatíva poľnohospodárov podľa slov jej predstaviteľa Patrika Magdoška prišla tichým zhromaždením pred Úradom vlády SR podporiť ministra Mičovského. „Pán minister urobil prvé koncepčné rozhodnutie, ktoré zrovnoprávni malých a stredných farmárov s veľkými na jednu úroveň. Stále, aj po zvýšení, je pôda od SPF lacnejšia ako je bežný nájom za pôdu na trhu. Slovensko má zamestnaných len 1,7 človeka na 100 hektárov (ha) pôdy. Všetci (susedia SR) majú viac ako 8 ľudí na 100 ha, Poliaci majú zamestnaných až 12 ľudí na 100 ha pôdy. My sme len množitelia repky a pšenice, toto treba zmeniť. A toto chce Mičovský zmeniť,“ uzavrel Magdoško.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nájom #Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK)