Ministri financií V4 podpísali vo Varšave deklaráciu o spolupráci

Ministri financií krajín Vyšehradskej štvorky (V4) podpísali deklaráciu o vzájomnej spolupráci. Urobili tak v piatok po spoločnom rokovaní v poľskej Varšave. Dohodli sa na spolupráci pri témach ako boj proti praniu špinavých peňazí či eliminácia daňových únikov.

04.09.2020 16:24
minister financií, eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií Eduard Heger (OĽaNO).
debata

Ako po stretnutí uviedol slovenský minister financií Eduard Heger, šéfovia rezortov financií si vymenili skúsenosti, ako posúvať celý región V4 k západnej Európe. „Rozprávali sme sa aj o dosahoch pandémie na jednotlivé ekonomiky a mohli sme si vymeniť skúsenosti s tým, ktorý nástroj ako funguje. Našli sme spoločnú reč aj v boji proti daňovým únikom,“ priblížil.

Ako upozornil Heger, boj proti praniu špinavých peňazí je veľkým problémom. „Vysielame jasný signál, že stojíme na jednej strane pri boji s neduhmi, ktoré pôsobia v spoločnosti,“ do­dal.

Ministerka financií Českej republiky Alena Schillerová podotkla, že problémy ekonomík sú v týchto krajinách podobné. Ministri sa zhodli, že aj preto je spolupráca medzi krajinami V4 dôležitá. Poľský minister financií Tadeusz Kościński vyjadril vďaku svojim kolegom, že si našli čas na piatkové stretnutie. „Snažíme sa riešiť naše spoločné problémy, aby sme mohli spolupracovať a dohodnúť sa na stanovisku,“ doplnil.

Maďarský šéf rezortu financií Mihály Varga si myslí, že práve vďaka spolupráci sú krajiny V4 odolnejšie voči následkom pandémie. „Stabilita našich rozpočtov je schopná zabezpečiť nám tie prostriedky, ktoré potrebujeme v boji proti pandémii,“ zdôraznil. Je presvedčený, že takéto stretnutia posilňujú spoluprácu krajín tohto regiónu a očakáva, že sa v najbližších mesiacoch ešte posilní.

debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #minister financií