Africký mor ošípaných potvrdili v ďalších chovoch v Trebišovskom okrese

U domácich ošípaných pribudli tento týždeň ďalšie tri ohniská nákazy afrického moru ošípaných (AMO), všetky v Trebišovskom okrese. Išlo o obce Michaľany, Streda nad Bodrogom a Malé Ozorovce. V okrese Košice-okolie zaevidovali AMO u troch diviakov. Informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na svojej webovej stránke.

04.09.2020 13:06
debata

V Michaľanoch potvrdili nákazu na základe odberu vzorky z ošípanej pri domácej zabíjačke, ktorý vykonali v rámci monitoringu AMO, keďže obec patrí do ochranného pásma. Podľa ŠVPS boli v ohnisku tri ošípané, jedna uhynula a dve boli utratené.

Jedna ošípaná uhynula aj u súkromného chovateľa v Strede nad Bodrogom, spozorovali u nej kožné zmeny, zvýšenú teplotu a respiratórne poruchy. Ďalšiu utratili.

Depopuláciu realizujú v piatok v Malých Ozorovciach rovnako u súkromného chovateľa. „V ohnisku bola okrem uhynutej ošípanej jedna prasnica so siedmimi ciciakmi a päť kusov výkrmových ošípaných,“ dodáva.

Tento týždeň potvrdili AMO aj u troch diviakov, uhynutých ich našli v katastrálnych územiach obcí Janík a Slančík.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov. Dosiaľ nákazu zaznamenali v šiestich okresoch – Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava a Rimavská Sobota.

debata chyba
Viac na túto tému: #ošípané #Africký mor ošípaných #AMO