Hotovostný deficit štátneho rozpočtu SR ku koncu augusta presiahol 4 miliardy eur

Hotovostný deficit štátneho rozpočtu bol v auguste tohto roka na úrovni 4,01 miliardy eur, čo predstavuje zhoršenie o 2,35 miliardy eur oproti roku 2019. Vo svojom komentári to uviedol analytik Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Pavol Majher. Medziročný rast deficitu bol podľa neho spôsobený rastom výdavkov o 1,8 miliardy eur, negatívny vplyv na deficit rozpočtu mal aj pokles príjmov o 539 mil. eur. Vývoj verejných financií je v tomto roku podľa analytika zásadne ovplyvnený karanténnymi opatreniami a zhoršením ekonomického prostredia pre pandémiu koronavírusu, ako aj vládnymi opatreniami na podporu ekonomiky.

02.09.2020 11:08
debata (15)

„V niektorých položkách štátneho rozpočtu je už možné pozorovať vplyv tohto negatívneho vývoja, najmä vo výpadku daňových príjmov (medziročný pokles o 624 mil. eur) a vo zvýšení transferu Sociálnej poisťovni na financovanie OČR, PN a výpadku odvodových príjmov (nárast o 670 mil. eur),“ upozornil. Bežné výdavky štátneho rozpočtu rástli medziročne o 1,93 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 21 %. Okrem transferu do Sociálnej poisťovne k zvýšeniu deficitu prispelo financovanie vládnych opatrení na podporu zamestnanosti, rast výdavkov na rodičovský príspevok, ako aj vyššia platba za poistencov štátu. „Osobné výdavky rástli medziročne o 10 %, naopak, čerpanie výdavkov na tovary a služby sa mierne znížilo (pokles o 17 mil. eur na úroveň 1042 mil. eur),“ tvrdí analytik.

Objem investícií medziročne klesol o 145 mil. eur na úroveň 633 mil. eur. „Pokles bol spôsobený výškou zálohovej platby za stíhačky, ktorá sa medziročne znížila približne o 100 mil. eur,“ upozornol Majher. Naopak, rast čerpania sa prejavil vo výdavkoch na doplnenie a tvorbu hmotných rezerv v nadväznosti na riešenie aktuálnej situácie súvisiacej s pandémiou koronavírusu. Kapitálové transfery medziročne vzrástli o 25 mil. eur, stúplo najmä čerpanie transferov obciam ako aj financovanie rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie.

Hotovostné príjmy štátneho rozpočtu klesli oproti predchádzajúcemu roku najmä pre nižší výnos z daní, a to o 624 mil. eur, čo je medziročne menej o 8 %. „Najvýraznejšie zníženie hotovostného výnosu bolo zaznamenané v dani z príjmov právnických osôb o 490 mil. eur , čo je medziročný pokles o 26 %,“ uvádza sa v tlačovej správe. Prepad výnosu DPH sa v posledných mesiacoch zmiernil vďaka stabilizácii ekonomického vývoja, momentálne dosahuje 26 mil. eur (medziročný pokles o 1 %) .

15 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #financie