V produkcii vajec sme sebestační, aj tak ich dovážame

Svoje vyvážame, cudzie dovážame. Slovensko v súčasnosti dosahuje ročnú produkciu vajec približne na úrovni 1 191 miliónov kusov. Jeden človek pritom ročne spotrebuje 224 kusov, čo pri prepočte na počet obyvateľov znamená, že v ich produkcii dosahujeme sebestačnosť na úrovni 97,5 percenta. Napriek tomu ich stále dovážame z Holandska, Poľska a Českej republiky. A to až tritisíc ton ročne.

26.08.2020 11:16
debata

„Fakt, že Slovensko je v produkcii vajec prakticky sebestačné by sme si mali viac všímať, pretože je to dobrý príklad aj pre iné oblasti produkcie potravín“, hovorí riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Problémom však ostáva cena. Poľské, holandské, ale aj české vajcia vedia byť častokrát lacnejšie a nie všetky obchodné reťazce na Slovensku sú ochotné uprednostniť za každú cenu domácu kvalitu. Minimálne v prípade Holandska pritom nižšia cena nemôže znamenať lacnejšiu pracovnú silu.

V segmente vajíčok neexistuje v Európe konkrétny typ dotácie na produkciu. Fungujú iba rôzne nepriame podpory, ktoré niektoré európske vlády autonómne pre svojich výrobcov vymýšľajú a tým im pomáhajú. "Sú to rôzne úľavy, preplácanie rôznych úkonov, ktoré síce so samotnou produkciou vajec ako takých nemajú nič spoločné, ale producentom v celkovom meradle šetria náklady a tým pádom znižujú cenu. Na Slovensku nič také nemáme a ideme takpovediac za svoje,“ hovorí predseda predstavenstva firmy Babičkin dvor, a.s., Jaroslav Novák. Istú formu podpory pre slovenskú produkciu vajec zaznamenal v roku 2011, keď boli podporované takzvané obohatené klietkové chovy nosníc.

Novákova firma sa zároveň postupne snaží preorientovať produkciu do podstielkového chovu. Takéto vajíčka sú síce drahšie, ale spotrebiteľský sentiment sa začína otáčať smerom k humánnejším spôsobom produkcie vajec.



© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vajíčka #podstielkový chov