Ide o pravdu s Jánom Mičovským: Spreneverili sme sa zásadám správy krajiny

Prístup k pôde sa má zmeniť, polia by mali byť zelenšie, na farmách má pribudnúť dobytok. Dotácie by nemali byť od hektára, ozdraviť sa má aj Pôdohospodárska platobná agentúra. Toľko prezradil o svojich cieľoch minister pôdohospodárstva Ján Mičovský v diskusnej relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu.

29.07.2020 13:27 , aktualizované: 15:19
debata (56)

VIDEO: Sledujte diskusiu Zuzany Martinákovej a ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského v relácii Ide o pravdu.

Video

"Z krajiny nám unikol nielen život, ale aj zmysel pre ňu,“ povedal Mičovský. Ten nechce, aby farmári boli len producentmi potravín, ale aby mali aj cit k pôde. Výsledkom podľa neho majú byť menšie, zelenšie polia, ale aj chov ošípaných, oviec či návrat k ovocinárstvu. Pre vysoké dotácie sa slovenské poľnohospodárstvo podľa Mičovského spreneverilo zásadám správy krajiny. Výsledkom je aj záporné dvojmiliardové saldo obchodu so slovenskými potravinami, dodal minister.

Aj preto si chce Mičovský posvietiť na Pôdohospodársku platobnú agentúru. Minister priznal, že to bude výzva. Jej bývalé vedenie totiž pre korupciu okolo agrodotácií skončilo vo vyšetrovacej väzbe. Pomôcť si chce takzvaným forenzným auditom, ktorý je už podľa neho na úrovni kriminálneho vyšetrovania. Práve ten má ukázať, kto za korupciou v agentúre stojí a aké veľké sú systémové diery, ale aj to, ako vybudovať novú agentúru. A to tak, aby bola odolná voči korupcii.

Mičovský sa opäť zastal aj zvýšenia nájmu od Slovenského pozemkového fondu. Ide podľa neho o vyrovnanie diskriminácie a ťaživé dedičstvo, ktoré bývalé vedenie rezortu neriešilo. Napriek výzve z Bruselu. "Už v roku 2018 dostalo Slovensko upozornenie, že podmienky pri nájme s poľnohospodárskou pôdou musia byť rovnaké voči všetkým poľnohospodárom, lebo sa to dá chápať ako nepovolená štátna pomoc,“ povedal Mičovský. Pripravovaným protestom, ktoré avizovali farmári po žatve, sa chce postaviť čelom.

Minister ocenil aj plošné vypovedanie zmlúv novým vedením štátnych Lesov SR. Stav pri obchode s drevom v tomto podniku bol zlý a bolo treba ho riešiť, vyjadril sa Mičovský. Neprehľadný bol podľa neho aj stav v zmluvách. "Máme pol roka na to, aby sme nastavili spravodlivé riešenie obchodných vzťahov, nie v prospech priekupníkov s drevom, ale v prospech domácich spracovateľov,“ povedal Mičovský. Tí, čo na trhu nevytvárajú hodnoty, by podľa neho nemali byť zvýhodnení.

Minister pôdohospodárstva sa vyjadril aj ku kauze okolo teraz už bývalého štátneho tajomníka ministerstva vnútra Lukáša Kyselicu. Ten mal v čase predvolebnej kampane a krátko po voľbách pôsobiť vo Vojenskom spravodajstve. Po prevalení kauzy zložil Kyselica tento pondelok funkciu. "Lukáša Kyselicu poznám ako priameho chlapa. Moje skúsenosti sú také, že sa dá vytvoriť príbeh aj bez reálneho základu,“ povedal minister pôdohospodárstva.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu