SPPK nesúhlasí so zmenou spôsobu výpočtu výšky nájomného

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) pripravuje verejnú výzvu politikom, ktorá súvisí s návrhom dodatkov Slovenského pozemkového fondu (SPF) o zmene výšky nájmu za poľnohospodársku pôdu. SPPK totiž zásadne nesúhlasí s požiadavkou SPF zmeniť spôsob výpočtu nájmu za užívanie poľnohospodárskej pôdy v správe SPF. Informoval o tom v piatok na tlačovom brífingu predseda SPPK Emil Macho.

24.07.2020 12:05
debata (8)

„Do výzvy, ktorá má zabrániť nežiaducim zmenám, sa zapájajú samotní poľnohospodári. Podpisujú list z dielne SPPK. Podpisom vyjadrujú svoj zásadný nesúhlas so zavedením obvyklej výšky nájomného a so zmenou nájomného v priebehu agronomického roka so spätným pôsobením k 1. januáru, ktorá nezodpovedá skutočnej trhovej hodnote nájmu v jednotlivých katastrálnych územiach SR a ktorá je vynucovaná štátnym orgánom pod nátlakom ukončenia nájomných vzťahov,“ konštatoval Emil Macho.

Poľnohospodári zároveň žiadajú začať verejnú odbornú diskusiu o nájme poľnohospodárskych pozemkov a jeho trhovej hodnote s cieľom nastoliť spravodlivejšie podmienky. „List posielala SPPK 23. júla a v priebehu necelých 24 hodín ho zatiaľ podpísalo 100 poľnohospo­dárskych podnikov. Komora chce vyzbierať čo najviac podpisov a následne ich pripojiť k verejnej výzve politikom s cieľom nastoliť odbornú diskusiu k tejto téme a zmeniť rozhodnutie SPF o uplatňovaní obvyklej výšky nájmu,“ pokračoval Emil Macho.

SPF pod hrozbou vypovedania nájomných zmlúv žiada poľnohospodárov, aby podpísali nové dodatky už existujúcich zmlúv, a tým akceptovali výpočet nájomného nie podľa pôdy (doterajší spôsob výpočtu nájomného), ale podľa tzv. obvyklej výšky nájmu.

„Pripravujeme výzvu pre premiéra, predsedu NR SR, predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, generálnu riaditeľku SPF a ministra pôdohospodárstva, v ktorej chceme odsúdiť spôsob, akým nám boli nanútené dodatky k nájomným zmluvám zasielaným od SPF. Chceme politikov s podporou stoviek poľnohospodárov vyzvať k verejnej diskusii, akým spôsobom nastavovať výšku nájomného za pôdu od SPF. Nemôžeme akceptovať, aby nám bol v živých zmluvách menený spôsob výpočtu nájomného. Je najvyšší čas, aby sa slovenskí poľnohospodári spojili a verejne dali najavo, že pokiaľ tu chceme hovoriť o potravinovej sebestačnosti, tak takéto veci nie sú pre nás akceptovateľné. Apel smerom k politikom pripravujeme spoločne pre dobro slovenského vidieka a dobro slovenského poľnohospodára,“ dodal Macho.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #nájomné #Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK)