Poľnohospodári odmietajú praktiky SPF s dodatkami, obrátia sa na Protimonopolný úrad SR

Slovenskí poľnohospodári odmietajú praktiky Slovenského pozemkového fondu (SPF) s rozposielaním návrhov na uzatvorenie dodatkov k aktuálnym nájomným zmluvám. Fond okrem iného v dodatkoch požaduje, aby sa v rámci aktuálne platných nájomných vzťahov zmenila výška doteraz dohodnutého nájomného. Z tohto dôvodu sa poľnohospodári obrátia s podnetom na Protimonopolný úrad SR pre podozrenie zo zneužitia dominantného postavenia SPF. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), ktorá zvoláva na stredu mimoriadny brífing.

14.07.2020 10:01
debata (13)

„Namiesto vylepšovania podnikateľských podmienok dostali poľnohospodári neželaný darček od štátu. Slovenský pozemkový fond posiela poľnohospodárom návrhy na uzatvorenie dodatkov k aktuálnym nájomným zmluvám. Fond okrem iného požaduje, aby v rámci aktuálne platných nájomných vzťahov došlo k zmene výšky doteraz dohodnutého nájomného. Slovenský pozemkový fond pritom poľnohospodárom hrozí, že pokiaľ so zmenou výšky nájomného nebudú súhlasiť, pristúpi k ukončeniu aktuálnych nájomných vzťahov,“ uviedla v utorok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Na to, že vláda údajne zvyšuje farmárom nájomné za prenájom pozemkov na poľnohospodársky účel od SPF, upozornil ako prvý člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Richard Takáč (Smer-SD). „Aktuálne sa rozposielajú dodatky k nájomným zmluvám pre všetkých poľnohospodárov. Ide zhruba o 1 200 subjektov, ktorým sa zvyšuje nájomné. Je smutné, že iné krajiny EÚ od vypuknutia pandémie koronavírusu vyčlenili na podporu poľnohospodárov desiatky až stovky miliónov eur. Na Slovensku vláda nevyčlenila ani euro, na druhej strane ide farmárom zvyšovať nájomné,“ uviedol Richard Takáč.

Člen agrovýboru v pondelok vyzval agroministra Jána Mičovského, aby zastavil rozposielanie dodatkov, a aby zabránil zvýšeniu nájomného za poľnohospodársku pôdu od SPF. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a rovnako aj Slovenský pozemkový fond už niekoľko dní na otázky agentúry SITA o tom, či sa výška nájomného od SPF za poľnohospodársku pôdu pre farmárov zvýši, neodpovedajú.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #SPF