Rast cien na Slovensku sa naďalej spomaľuje

Inflácia meraná národným indexom spotrebiteľských cien totiž v júni dosiahla na medziročnej báze 1,8 %, kým v máji bola na úrovni 2 %. Od začiatku roka tak inflácia už spomalila o 1,2 percentuálneho bodu. V priemere za prvý polrok spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne stúpli o 2,3 %. Medzimesačne v júni oproti máju ceny dokonca mierne klesli o 0,1 %, kým v máji rástli o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

14.07.2020 09:18
debata (7)

V medziročnom porovnaní stúpli najmä ceny rozličných tovarov a služieb o 4,6 % a vzdelávania o 4,5 %. Oproti vlaňajšiemu júnu zdraželi tiež potraviny a nealkoholické nápoje, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá a zdravotníctvo zhodne o 2,6 %, pošty a spoje o 2 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti, rekreácia a kultúra a reštaurácie a hotely zhodne o 1,8 % a alkoholické nápoje a tabak o 0,9 %. Klesli ceny v doprave o 5,4 % a odevov a obuvi o 0,2 %.

Medzimesačne v júni oproti máju sa zvýšili ceny v zdravotníctve o 1,2 %, zdraželi tiež rozličné tovary a služby o 1,1 %, doprava o 0,9 %, reštaurácie a hotely o 0,7 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 0,6 % a bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 0,1 %. Naopak klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,5 %, odevov a obuvi o 0,6 %, alkoholických nápojov a tabaku a rekreácie a kultúry zhodne o 0,4 % a ceny vzdelávania o 0,2 %. Ceny za pošty a spoje zostali na májovej úrovni.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v júni dosiahla 1,8 %, pričom v máji to bolo 2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v júni 1,2 %, v máji bola na úrovni 0,9 %.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #ŠÚ SR