Africký mor ošípaných identifikovali v domácom chove v obci Čierna

Po 11 mesiacoch potvrdili ďalší prípad afrického moru ošípaných (AMO) v domácom chove na Slovensku, ohnisko nákazy je v obci Čierna v okrese Trebišov. Informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na svojej webovej stránke.

13.07.2020 12:30
debata

V chove boli chované dve ošípané, nekomerčný chov pre vlastnú spotrebu chovateľa. Ošípané mali zvýšenú telesnú teplotu a neprijímali krmivo. Následne ošípané uhynuli a 7. júla prebehlo vzorkovanie zvierat za účelom potvrdenia/vy­vrátenia nákazy, uvádza ŠVPS.

Ohnisko sa nachádza 1,5 kilometra od ukrajinskej a 2,5 kilometra od maďarskej hranice, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy v populácii diviakov. Samotná oblasť na Slovensku je zaradená do infikovanej oblasti pre výskyt AMO u diviakov.

V súvislosti s najnovšími prípadmi vytvorili trojkilometrové ochranné pásmo okolo ohniska, ktoré zasahuje do katastrov obcí v okrese Trebišov Čierna, Boťany, Bačka, Biel, Čierna nad Tisou a Malé Trakany. Pásmo dohľadu v polomere desať kilometrov zahŕňa v Trebišovskom okrese katastre miest a obcí Kráľovský Chlmec, Veľké Trakany, Dobrá, Pribeník, Poľany a Leles. V okrese Michalovce ide o obce Ptrukša, Veľké Slemence, Ruská a Kapušianska Kľačany.

debata chyba
Viac na túto tému: #ošípané #africký mor