Agrorezort o potravinovom zákone s eurokomisiou rokuje

Slovensko porušuje právo na voľný pohyb tovarov v rámci Európskej únie (EÚ). K takémuto záveru dospela Európska komisia v súvislosti s zákonom z dielne bývalej vlády o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami spolu s nepriamou novelou zákona o potravinách. Podľa nového vedenia rezortu pôdohospodárstva ide zatiaľ zo strany eurokomisie len o formálne oznámenie a o probléme už prebiehajú intenzívne rokovania.

07.07.2020 12:25
debata (3)

Európska komisia má podľa ministerstva problém s tromi ustanoveniami zákona o neprimeraných podmienkach a s dvomi ustanovenia zákona o potravinách. Všetky, okrem posledného, ktorý sa týka kombinácie neprimerane vysokých pokút so zrušením odkladného účinku správnych odvolaní proti pokutám, sú podľa rezortu v súlade s právom EÚ. „Sme presvedčení, že uvedené body budú v rámci oficiálneho konania vysvetlené,“ povedal pre denník Pravda hovorca ministerstva Daniel Hrežík.

Za sporný pokladá rezort len posledný bod z čierneho zoznamu. Jeho zrušenie už schválila vláda. Návrh zákona musí ešte odobriť Národná rada.

Konanie eurokomisie naopak hrá do karát obchodníkom a výrobcom. „Konanie Európskej komisie svedčí o tom, že v minulom volebnom období boli na Slovensku prijímané protiprávne predpisy, ktoré žiaľ platia dodnes. Tento stav je potrebné zmeniť čo najrýchlejšie,“ povedal predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), Martin Krajčovič. Na protiprávnosť zákona upozorňovali už pri jeho predstavení. Vtedajšia vláda však ich pripomienky ignorovala. Teraz však očakávajú zmenu, na ktorej by sa radi podieľali.

„Veríme, že minister pôdohospodárstva a vláda čoskoro predložia do parlamentu novelu zákona, ktorou pretrvávajúci stav porušujúci princípy jednotného trhu EÚ bezodkladne napravia,“ povedal výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky, Ľubomír Tuchscher.

Voči jednotlivým ustanoveniam zákona vystúpil ešte vo februári 2019 aj bývalý prezident Andrej Kiska, keď využil svoje právo veta. Proti bola aj vtedajšia opozícia. Skupina poslancov z politických strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Sloboda a solidarita podali v tejto veci podnet na Ústavný súd.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Agrorezort #potravinový zákon