Mičovský: Nerozhoduje veľkosť farmy, ale jej produkcia

Po sto dňoch spravovania rezortu pôdohospodárstva podal sebareflexiu jeho riadenia minister Ján Mičovský. Nehovoril o tom, či je lepší malý, alebo veľký poľnohospodársky podnik, kritériom užitočnosti takej či onakej farmy je, ako plní potravinovú objednávku krajiny a jej ľudí.

02.07.2020 19:00
Ján Mičovský Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský
debata (10)

Na Slovensku sa o dotácie uchádza 17-tisíc malých, stredných aj veľkých poľnohospodárskych podnikov a k slovu sa hlásia aj mladí, začínajúci a rodinní farmári. Ešte nikdy nemalo Slovensko takú pestrú veľkostnú skladbu podnikov ako v súčasnosti.

"Veľmi často sa nám vkladalo do úst, a možno som sa trochu pričinil o to sám, že veľkí sú tí zlí a malí sú tí najlepší,“ reagoval na otázku Pravdy, ako si predstavuje spoluprácu medzi poľnohospodármi, Ján Mičovský. Po sto dňoch vidí Mičovský situáciu a vzťahy realistickejšie. Oceňuje každého producenta, "ktorý bude rešpektovať hlavný cieľ. Tým je pestrá produkcia potravín, ktoré si v klimatických podmienkach Slovenska vieme dopestovať sami.“

Na margo veľkých podnikov poznamenal, že využívali systém umožňujúci na veľkých plochách pestovať plodiny, ktoré boli finančne efektívne, ale Slovensko nenakŕmili.

"Partnerom bude pre nás každý, jedno či veľký, stredný, alebo malý, začínajúci či rodinný farmár, ktorý bude reagovať na podpory nasmerované na produkty, ktoré potrebujeme dostať na náš stôl. Je to ovocie, zelenina, živočíšne výrobky a najmä produkty, ktorých hodnotu zvýši spracovaním slovenské potravinárstvo,“ zhrnul svoju predstavu nový minister pôdohospodárstva.

Mičovský chce byť aktívnym ministrom. Takým, ktorý dokáže obhájiť záujmy poľnohospodárov a potravinárov aj pri rozdeľovaní zdrojov z kasy slovenskej vlády. "Bude šikovnosť nášho rezortu, do akej výšky túto štátnu podporu dokáže do systému dostať,“ povedal minister.

Na margo doterajšej ministerskej skúsenosti povedal, že on a jeho tím "absolvovali niekoľko školení“. Myslí si, že ich zvládli. Ocenil, že sa podarilo zvládnuť zásobovanie potravinami počas prvej vlny pandémie koronavírusu. Tiež fakt, že jahňatá, ktoré neodobrali talianski odberatelia, sa zásluhou dobrej kooperácie chovateľov, spracovateľov a obchodu podarilo predať doma.

Mičovský venoval veľkú pozornosť očiste rezortu, predovšetkým Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Nariadil tam hĺbkový audit. S jeho výsledkami by mala byť verejnosť oboznámená v jeseni. "Systém našej práce musí byť transparentný, aby stovky miliónov eur, čo prúdia cez rezort, boli pod verejnou kontrolou,“ vyhlásil Mičovský.

Poľnohospodárstvu musí podľa Mičovského "šéfovať príroda a občan a my – štátni úradníci – sme povinní systém obslúžiť tak, aby fungoval.“

Na margo tento týždeň zverejnených výsledkov o zahanbujúco nízkej ponuke slovenských potravín na pultoch obchodov Mičovský povedal, že sa bude usilovať situáciu zmeniť. Cieľom nie je zlepšenie o pár, ale o desiatky percent. Na tejto úlohe si doteraz vylámali zuby jeho dvaja predchodcovia.

Stabilitu odvetvia chce dosiahnuť aj zriadením tzv. Rizikového fondu. "Potrebujeme ho, aby sme mohli lepšie chrániť našich poľnohospodárov voči suchu, záplavám a iným živelným pohromám. Doteraz sa havarijné situácie riešili ad hoc, cieľom je mať funkčný Rizikový fond.“

Tento prístup ocenila aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora rovnako ako aj snahu rezortu aktívne riešiť škody spôsobené poľovnou zverou. Pre potravinárov je prioritné vyššie financovanie a zlepšenie podnikateľského prostredia.

Zdá sa, že medzi samosprávou a rezortom dochádza po búrlivej diskusii napríklad okolo pestovania repky k vecnému dialógu o budúcnosti slovenského potravinového hospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #farmári #100 dní #Ján Mičovský