Obchodníci vítajú výhrady eurokomisie voči potravinovému zákonu

Slovensko porušuje právo na voľný pohyb tovarov v rámci Európskej únie. K takémuto záveru dospela Európska komisia v súvislosti s zákonom z dielne bývalej vlády o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami spolu s nepriamou novelou zákona o potravinách. Obchodníci a výrobcovia postoj eurokomisie vítajú.

02.07.2020 15:18
debata (9)

„Konanie Európskej komisie svedčí o tom, že v minulom volebnom období boli na Slovensku prijímané protiprávne predpisy, ktoré žiaľ platia dodnes. Tento stav je potrebné zmeniť čo najrýchlejšie,“ povedal predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), Martin Krajčovič. Na protiprávnosť zákona upozorňovali už pri jeho predstavení. Vtedajšia vláda však ich pripomienky ignorovala. Teraz však očakávajú zmenu, na ktorej sa chcú podielať.

„Veríme, že minister pôdohospodárstva a vláda čoskoro predložia do parlamentu novelu zákona, ktorou pretrvávajúci stav porušujúci princípy jednotného trhu EÚ bezodkladne napravia,“ povedal výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky, Ľubomír Tuchscher.

Denník Pravda v tejto veci oslovil aj ministerstvo pôdohospodárstva. Správu budeme o jeho stanovisko aktualizovať.

Voči jednotlivým ustanoveniam zákona vystúpil ešte vo februári 2019 aj bývalý prezident Andrej Kiska, keď využil svoje právo veta. Proti bola aj opozícia. Skupina poslancov z politických strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sloboda a solidarita (SaS) podali v tejto veci podnet na Ústavný súd.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Eurokomisia #potravinový zákon