Agroresort peniazmi podporí sebestačnosť Slovenska

Minulotýždňové informácie v médiách, ktoré informovali o presune európskych prostriedkov z 1. do 2. piliera Programu rozvoja vidieka (PRV) SR, sa nepotvrdili. Cieľom nového vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je viac peňazí pre agrosektor za vyššiu potravinovú sebestačnosť Slovenska. Uviedol to hovorca MPRV SR Vladimír Machalík.

01.06.2020 15:52
debata (6)

„Je nevyhnutné, aby si pôdohospodárska verejnosť po dlhom období vlád Smeru a SNS, keď to evidentne nefungovalo, začala uvedomovať úlohu aj povinnosť rezortného ministerstva. Tou je transparentné a efektívne vynakladanie daní Slovákov a Európanov. K tomu neoddeliteľne patrí aj analyzovanie všetkých alternatív a ich prínosov, a dokonca aj takých, ktoré sa takzvaným ‚mulčovačom‘ nepáčia. Naším cieľom je od začiatku pôsobenia získať viac prostriedkov pre agrosektor. Za to však chceme vyššiu potravinovú sebestačnosť, ohľaduplnosť k prírode a rôznorodosť krajiny, v ktorej budú hospodáriť malí, strední aj veľkí v atmosfére spolupráce a nie bitiek na poliach. Tak nastavíme aj nový program Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ pre Slovensko,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO).

Minulotýždňové „zaručené“ informácie o presunoch poľnohospodárskych podpôr medzi 1. a 2. pilierom sa podľa Machalíka nepotvrdili. Nové vedenie MPRV SR s tímom odborníkov detailne analyzovalo alternatívy zvýšenia prostriedkov pre slovenský agrosektor. Viac prostriedkov v 2. pilieri by totiž znamenalo vyššie spolufinancovanie štátu pre agrosektor, čo však Ministerstvo financií SR nemohlo garantovať. Preto vedenie agrorezortu rozhodlo o presunutí 45 miliónov eur v rámci 2. piliera PRV SR na nové efektívne opatrenia.

Machalík informoval, že aktuálne vedenie MPRV SR od nástupu absolvovalo desiatky stretnutí so zástupcami agrosektora z celej krajiny naprieč odvetviami. Nepochopenie zámerov niektorými predstaviteľmi agrosamosprávy preto vníma ako otázny záujem o skutočne efektívne vynakladanie európskych prostriedkov v prospech krajiny.

„Od môjho nástupu intenzívne pracujem na kľúčovom cieli nového vedenia ministerstva, ktorým je získať viac prostriedkov pre slovenský agrosektor. Ruka v ruke s tým musí ísť nielen transparentnosť, ale aj maximálna efektívnosť vynaloženia týchto financií. Tieto peniaze totiž majú krajine priniesť nie ďalšie lány technických plodín, ako napríklad repky. Za tieto prostriedky chceme vyššiu potravinovú sebestačnosť, zväčšiť podiel agrosektora na slovenskom HDP a znížiť obrovské saldo zahraničného obchodu s poľnohospodár­skymi a potravinárskymi výrobkami,“ doplnil Samuel Vlčan, druhý štátny tajomník MPRV SR.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Agrorezort #presun peňazí