Koronavírus zasiahol aj vinič

Pestovanie niektorých druhov hrozna v Čachticiach končí. Časť viniča, ktorý sa tu pestoval od nepamäti, zlikvidovali. Tamojšie družstvo neustálo znížený dopyt od odberateľov. Ten sa ešte zhoršil pre pandémiu.

02.05.2020 15:00
debata (9)
Silvia Kysellová a Zuzana Dendisová (zľava)... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
Silvia Kysellová a Zuzana Dendisová (zľava) vytrhávajú vinič v čachtických vinohradoch. Silvia Kysellová a Zuzana Dendisová (zľava) vytrhávajú vinič v čachtických vinohradoch.

„Situácia je aj u nás v podniku veľmi vážna. Znižujeme výmeru viničov, vinohradov,“ potvrdil predseda Poľnohospodárskeho družstva Čachtice Marcel Nešťák. Vinič by malo nahradiť konope, sladká kukurica a tekvice hokaido. Venovať sa chcú aj zeleninárstvu.

Pritom na viniči dosahuje družstvo úrodu 230 až 260 ton hrozna. Podarilo sa im už aj tristo ton. Náš najväčší odberateľ od nás v minulosti dokázal odobrať až dvesto ton a s tým zvyškom sme nevedeli, čo máme urobiť,“ hovorí Nešťák. Teraz však objednávky ešte viac poklesli. Družstvu tak podľa neho nezostalo nič iné, ako vinič vyklčovať. „Pandémia urýchlila proces rozhodovania, aby sme tento rok nerozmýšľali na jeseň, kam s toľkým hroznom,“ dodáva Nešťák.

Vinohrad v Čachticiach. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Vinohrad v Čachticiach Vinohrad v Čachticiach.

V Čachticiach tak definitívne končia s pestovaním veltlínu zeleného aj rizlingu. Znižuje sa pestovanie rulandu šedého aj pálavy. Celý zostáva zachovalý iba Častkovský vinohrad, dodal Nešťák. Ohrozená tak nie je značka Bátoričkina krv, do ktorej idú červené odrody z Častkoviec.

Družstvo trápi aj extrémne sucho. Vlani preto upustilo od pestovania chmeľu. Posledná dobrá úroda bola totiž tá spred štyroch rokov. Vlani úroda spadla na 0,4 tony, čo bolo nerentabilné. „Niežeby nebol o chmeľ záujem, aj ceny sú výborné, ale nevieme dosiahnuť požadovanú úrodu,“ povedal Nešťák. Plodinu však pochovali aj vysoké teploty. Chmeľ totiž neznáša horúčavy nad tridstať stupňov Celzia, pri ktorých sa spomaľuje jeho rast.

Bátoričkino víno

Vinič sa v Čachticiach, kde na hrade sídlila krvavá grófka Alžbeta Bátoriová, pestoval odjakživa. Historické nálezy dokazujú, že tu bol už za čias Rimanov. Najväčší rozmach vinohradníctva a vinárstva sa však datuje práve do dôb Alžbety Bátoriovej.

Práve čachtické červené víno dobylo aj dvor panovníčky Márie Terézie vo Viedni. Podľa historických záznamov sa vie, že keď Mária Terézia vydávala jednu zo svojich dcér, trvala na tom, aby na slávnostnom stole nechýbalo víno z Čachtíc. Išlo o Pinot Noir, z ktorého bolo do Viedne vypravených až 80 okovov. Pričom jeden čachtický okov prestavoval 48 litrov vína.  

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinič #Čachtice #pestovanie vína