Rezort pôdohospodárstva: PPA postupovala pri dotáciách správne

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) ukončil vyšetrovanie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktoré sa týkalo poskytovania tzv. priamych platieb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

30.03.2020 18:08
debata (28)

Najvyšší úrad na boj proti podvodom v EÚ podľa MPRV zistil, že slovenská agentúra postupovala správne. Úrad potvrdil, že neprišlo k žiadnemu poškodeniu finančných záujmov Európskej únie, o ktorom hovorili v minulosti niektorí politici a poslanci Európskeho parlamentu.

„Po detailnom, takmer 1,5-ročnom vyšetrovaní OLAF potvrdil správny postup slovenskej Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Mrzí nás, že sa niektorí slovenskí europoslanci a členovia európskeho parlamentu počas návštevy Slovenska v minulom roku vyjadrovali o Slovensku a postupe PPA zavádzajúco a nepravdivo. Ako sa ukázalo, samotný OLAF potvrdil správnosť postupu PPA,“ povedal generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

Podľa agrorezortu OLAF v týchto dňoch informoval Úrad vlády SR o ukončení vyšetrovania, týkajúceho sa priamych platieb poskytnutých v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ rôznym hospodárskym subjektom na Slovensku.

„Vyšetrovanie bolo uzavreté bez odporúčaní na prijatie opatrení vzhľadom na to, že neprišlo k poškodeniu finančných záujmov Európskej únie, keďže v prípade, keď kontrolóri Pôdohospodárskej platobnej agentúry nemohli jednoznačne určiť právny nárok na pozemok, PPA takúto pôdu považovala pre daný rok za neoprávnenú,“ konštatoval podľa MPRV k ukončenému vyšetrovaniu OLAF.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #MPRV