Kvalitné potraviny sú pre zdravie kľúčové: Ovčiari ponúkajú čerstvú jahňacinu

Čerstvé potraviny sú kľúčové pri upevnení zdravia. V čase stupňujúceho sa tlaku koronavírusu ponúkajú slovenskí chovatelia oviec spotrebiteľom 600-tisíc kilogramov diétnej a zároveň delikátnej jahňaciny. Na ich kúpu vo väčšom množstve však zostáva len jeden týždeň.

24.03.2020 08:00
jahňa, jahňacina
Ovčiari by v dnešnej ťažkej situácii vedeli okamžite dodať kvalitné jahňacie mäso na domáci trh, o čo sa už roky usilujú.
debata (3)

Ak o ňu spotrebitelia neprejavia záujem, vzhľadom na blížiacu sa Veľkú noc značné množstvo odíde na taliansky trh. Talianski obchodníci ho horúčkovito nakupujú po celej Európe. Ide o jedno z najkvalitnejších mias a je oň obrovský záujem. Slováci by si nemali nechať túto príležitosť ujsť.

"Vzhľadom na aktuálnu hrozbu pandémie koronavírusu by chovatelia oviec ešte viac chceli umiestniť celú našu produkciu na domácom trhu. Jahňatá však rýchlo rastú a vo vzťahu k blížiacim sa veľkonočným sviatkom nemôžu už dlho čakať,“ povedal Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Nemčok informoval, že o týždeň sa očakáva nákup od zahraničných záujemcov. Dopyt je najmä z Talianska, kde je o tento druh mäsa, vzhľadom aj na jeho pridanú hodnotu prospešnú zdraviu, teraz výrazný záujem.

"Bola by obrovská škoda nevyužiť túto možnosť a neurobiť si zásoby doma,“ myslí si Igor Nemčok Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku intenzívne komunikuje s chovateľmi oviec. Slovenskí chovatelia majú k dispozícii ihneď 80-tisíc jahniat, ktorých priemerná živá hmotnosť je približne 15 kg. Celková hmotnosť jatočne opracovaných trupov je dovedna 600-tisíc kilogramov.

Ovčiari by v dnešnej ťažkej situácii vedeli okamžite dodať kvalitné jahňacie mäso na domáci trh, o čo sa už roky usilujú. "Prežívame časy, keď sa dostupnosť kvalitného mäsa môže skomplikovať,“ uvažuje Slavomír Reľovský, riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz. „Na prekonanie krízy potrebujeme nielen dostatok rúšok a respirátorov, ale aj kvalitné potraviny,“ dodáva Reľovský. Ovčiari ponúkajú množstvo kvalitného mäsa, na ktorého spracovanie má Slovensko aj schválené bezpečné prevádzky, ktoré sú pod nepretržitou kontrolou.

Chovatelia oviec dokážu dodať aj fermentované mliečne výrobky, ktoré majú rovnako vedecky dokázaný priaznivý účinok na imunitný systém, ako napríklad bryndza a jogurty. Ich najvýraznejšia produkcia sa začína v týchto dňoch.

Mnohí spotrebitelia by si tak mohli nielen spestriť svoj jedálničiek a pripomenúť si tradičnú chuť veľkonočných sviatkov, ale zároveň si môžu zlepšiť aj svoj imunitný systém. Jahňacina je pre Slovensko stále typická. V minulosti išlo o najviac konzumované mäso, ktoré na sviatky nemohlo chýbať. Spotreba jahňaciny je na Slovensku v posledných troch dekádach príliš nízka (ročne len okolo 0,13 kg na obyvateľa). Stačilo by pritom, aby každý skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy ovčieho mäsa. Podporil by sa tým rozvoj ovčiarstva, všetko mäso by sme spotrebovali doma a konzument by tak pomohol nielen sebe, ale aj krajine a životnému prostrediu.

Zdravie si pýta jahňacinu

Jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias.

Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky. Jahňacina obsahuje veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mias. Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12, či B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervový a imunitný systém.

Jahňacie mäso, ako aj vybrané ovčie výrobky, sa môžu, samozrejme, dlhodobo skladovať v mrazničkách, v týchto časoch je preto namieste aj zásobenie sa. Mnoho ľudí odrádza mýtus o nepríjemnej chuti jahňacieho mäsa. Opak je však pravdou, správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete, o čom sa ľudia presvedčili, keď si ju objednali v zahraničných reštauráciách.

"Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie,“ pripomína Slavomír Reľovský. Úpravy ovčieho mäsa sa netreba báť, môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa. Na Slovensku chované jahňatá tradičným spôsobom na pastve majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti mäsa.

Zväz chovateľov oviec a kôz je pripravený pomôcť pri sprostredkovaní veľkoobchodných dohôd. Obyvateľom odporúča kontaktovať chovateľov vo svojom okolí, u ktorých sa jahňacina dá zakúpiť priamo, resp. objednať na predveľkonočné obdobie. Viac informácií o dodávateľoch jahňaciny možno nájsť na facebookovej stránke ZCHOK.

"Ak Slovákov táto pandémia môže niečo pozitívne naučiť, tak je to aj to, že sebestačnosť a domáce produkty nie sú len frázy a čísla. V prípade najprísnejších obmedzení budú zohrávať kľúčovú rolu práve domáce potraviny,“ načrtáva možný vývoj Slavomír Reľovský, riaditeľ ZCHOK. Bez poľnohospodárov nie sú potraviny a bez potravín nemôžeme existovať. Je preto nevyhnutné spojiť sily a pomáhať si navzájom.

"Spotrebiteľ preto môže svojej krajine pomôcť najmä tým, že siahne po domácich produktoch, ktoré ho naopak, v čase krízy, môžu zachrániť. Tieto produkty na ceste k nám nemusia prekročiť hranice, nemusia cestovať. Pomôžte slovenskému ovčiarstvu a ono pomôže vám,“ vyzval spotrebiteľov Slavomír Reľovský.

Jedzte ovčie syry

Ovčie syry i bryndza majú bohatú mikroflóru, a preto aj zaujímavú špecifickú chuť. Pri kysnutí syra vznikajú kyslomliečne kultúry, ktoré v priebehu zrenia syra účinne potláčajú aj prípadné nežiaduce choroboplodné zárodky. Na Slovensku chované ovce tradičným spôsobom na pastve majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti ich produktov. Dôležité je sledovať aj pôvod a zloženie bryndze, pridanú hodnotu predstavuje práve slovenská 100-percentná ovčia bryndza, ktorá by v našom jedálničku nemala chýbať.

Už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr, viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti slovenskej bryndze sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky. A práve v tom je čaro bryndze.

Ovce, ktoré tieto pasienky spásajú v našej prírode, dokážu transformovať zložky pastvy do mlieka. Vďaka tomu sa bryndza zaraďuje medzi funkčné potraviny, čo znamená, že jej konzumácia má priaznivé účinky na ľudské zdravie. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza.

Pri fermentácii ovčieho syra vzniká pravotočivá kyselina mliečna. Táto kyselina je pre črevo „požehnaním“. Choroboplodné baktérie nemajú rady kyslé prostredie. Pravotočivá kyselina mliečna tak bráni tomu, aby bolo hrubé črevo osídlené „zlými“ baktériami. Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé. Bryndza sa osvedčila aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva, tráviacich problémoch, alergických ochoreniach či posilňovaní imunity.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jahňacina #koronavírus