Pracovať na pôde? A prečo nie!

Ešte pred desiatimi rokmi študovalo agropotravinárske odbory na stredných odborných školách 11 300 detí, aktuálny stav je 8 600. Poľnohospodárstvo rýchlo starne, základ pracovných tímov tvoria päťdesiatnici. Farmy aj potravinárske podniky ovládli nové technológie, všade hľadajú mladých a vzdelaných ľudí. Sú vzácni a ich nedostatok limituje rozvoj agropotravinárstva.

28.02.2020 06:00
debata
Video
Pozrite si najlepšie video na tému "Podpor svoj odbor".

Študijné odbory pripravujúce ľudí na tradičné profesie, akými boli traktoristi, opravári, dojičky, pekári, mliekari či mäsiari, sa dostali na samý okraj záujmu. Obrovský hlad po odborníkoch napokon priniesol staronové duálne vzdelávanie, ktoré aj štipendiami podporuje prípravu mládeže v súčinnosti školy a poľnohospodárskeho či potravinárskeho podniku.

Stále to však nestačí na žiaduci prílev detí zo základných škôl na stredné agropotravinárske. V kritickej chvíli prišla Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora s nápadom, ako cez deti prísť na kobylku váhajúcim rodičom. Práve v ich mysliach prežíva zakorenená predstava o zablatenom, prašnom a hnojom páchnucom odvetví, kde mzdy nie sú práve najvyššie.

V jeseni komora vyzvala študentov a pedagógov stredných škôl na súťaž o najlepšie videá, ktoré mali ukázať, ako vyzerá reálne štúdium i práca na poliach, farmách, v mliekarňach, pekárňach či mäsozávodoch. Vzniklo 46 videí s témou Podpor svoj odbor, ktoré otvárajú oči jednak rovesníkom, ale najmä nepoľnohospodárskej verejnosti, rodičom dospievajúcich de­tí.

Ťah s videami priniesol prekvapujúce zistenie: sedemnásť-, osemnásťroční študenti výborne rozumejú potrebám modernej slovenskej spoločnosti a zároveň ukazujú aj ich predstavu o živote, práci a, pravdaže, aj zábave na vidieku tretieho tisícročia.

Soňa Führichová, víťazka o najlepšie video v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Soňa Führichová, víťazka o najlepšie video v súťaži Podpor svoj odbor. Soňa Führichová, víťazka o najlepšie video v súťaži Podpor svoj odbor.

Podpor svoj odbor videom

Videoprojekt Podpor svoj odbor je voľným pokračovaním už zabehnutého podujatia Hovorme o jedle. No kým to sa sústreďuje na deti základných škôl a budovanie stravovacích návykov založených na čerstvých domácich potravinách, "videá mali ilustrovať myšlienku, že nielen život a práca v meste, ale aj na vidieku, jeho poliach, farmách a pri spracovaní potravín môžu byť atraktívne a moderné“, načrtol zámer podujatia predseda SPPK Emil Macho.

Projekt si museli najprv vydiskutovať v samospráve. "Zaznel aj názor, či potrebujme z budúcich poľnohospodárov a potravinárov robiť filmárov,“ povedal predseda Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár. Videá však ukázali poľnohospodárske a potravinárske profesie a prostredie, v ktorom sa odohrávajú, v novom svetle. Potvrdili aj obrovskú silu sociálnych sietí. Tým, že videá predstavili na You Tube, začalo sa o nich hovoriť – medzi mládežou aj rodičmi. Aj to podľa Voskára umožnilo búrať prežívajúce mýty o agropotravi­nárstve.

Pozrime sa teda na niektoré videá a ich tvorcov. Víťazka súťaže Soňa Führichová je študentka 3. ročníka SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline. Typické mestské dievča od dvanástich rokov pomáha otcovi, ktorý sa pred časom rozhodol, že bude chovať ovce v Terchovej. Študuje agropodnikanie. Video ju ukazuje v role skúsenej študentky, ako zoznamuje začínajúcu kamarátku so školou. Podobný prístup zvolila aj Spišiačka Radka Pentáková. Vidíme nielen moderné a pomôckami dobre vybavené triedy, kabinety, ale aj gruľovačku – zber zemiakov, jazdu na koni aj starostlivosť o ne, včelnicu. Sme v škole aj v prírode, ktorú s porozumením obrába múdry hospodár.

Výborní v školskej lavici, v praxi aj ako... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Výborní v školskej lavici, v praxi aj ako tvorcovia videí o agropotravinárstve: zľava Soňa Führichová, Radka Pentáková, Beáta Benková a Jozef Pacaj. Výborní v školskej lavici, v praxi aj ako tvorcovia videí o agropotravinárstve: zľava Soňa Führichová, Radka Pentáková, Beáta Benková a Jozef Pacaj.

Dievčatá vystupujú prirodzene, veselo a presvedčivo, v práci si počínajú zručne, čo vidno aj na kynologičke z Trnavy Beáte Benkovej. Soňa aj Radka chcú pokračovať štúdiom na univerzitách. Prvá sníva o farme s agropenziónom, druhá mieri do cestovného ruchu, ktorý by aktívne spolupracoval s farmárskymi usadlosťami.

Jozef Pacaj, dobre stavaný mladý muž, reprezentant SOŠ v Ivanke pri Dunaji a zároveň rodinnej zeleninárskej spoločnosti Agromačaj z Kráľovej pri Senci. Hravo a nenútene predstavil profesiu zvanú agromechanizátor. Za týmto trochu vzletným názvom je starý, dobre známy traktorista, ktorý však sedí v kokpite supermoderného stroja. V tomto videu vidíme krvavočervený západ slnka nad podunajskou rovinou, dvor plný rôznych mašín, mladíka, ktorý suverénne vedie traktor s doplna naloženou vlečkou kapusty. Koncertuje tu technika, mladí ľudia, ale aj poriadok, zablatenú cestu hneď dočista umývajú. Pacajov odkaz nielen rovesníkom, ale celej spoločnosti: Poľnohospodárstvo tu bolo, je a bude o desať aj o sto rokov, znie dôveryhodne.

Nie motyky, ale smart technika

Jozef Pacaj je rodák z vrchárskej Malej Lehoty a svoju budúcnosť spája s farmou Juraja Mačaja. Je tu vynikajúci kolektív, s istotou rátam, že po skončení školy budem pracovať na tomto hospodárstve, ktoré je vybavené najmodernejšou technikou.“

Jozef Pacaj preberá cenu od riaditeľa SPPK... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
podpor svoj odbor ocenenie Jozef Pacaj preberá cenu od riaditeľa SPPK Jozefa Artima (v popredí) a predsedu SPPK Emila Machu.

Najlepšie videá vznikli v spolupráci pedagógov, študentov a partnerských poľnohospodárskych podnikov. Profesorka Anna Belová, ktorá viedla Žilinčanku Soňu Führichovú, súhlasí s názorom ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej, ktorá ocenila diplomami najlepších študentov: "Doteraz si spoločnosť zjednodušene spájala poľnohospodárstvo s ľuďmi v gumákoch, lenže moderné poľnohospodárstvo je najmä o znalostiach, o nových digitálnych technológiách, a práve tam sa cítia naši študenti ako ryby vo vode,“ povedala Anna Belová.

Jej kolegyňa zo SOŠ v Ivanke pri Dunaji Katarína Baierová dodala že, „kde je vôľa, zapálené srdce, tam je cesta“. Mienila tým, nielen vôľu a entuziazmus školy, učiteľov a študentov, ale aj poľnohospodárov. Spoločnosť Agromačaj umožnila zárukou budúceho zamestnania štúdium siedmim budúcim agromechanizátorom.

"Rozrastajúca sa zeleninárska farma si uvedomuje dôležitosť profesionálnej a generačnej kontinuity. Porozumenie mladým sa prejavilo aj v tom, ako inovátorsky v podniku pristúpili k nakrúteniu videa. Možno je to aj tým, že sám Juraj Mačaj je predstaviteľ mladého pokolenia poľnohospodárov, ktorí vsádzajú na pravidelné technologické inovácie,“ uzavrela Katarína Baierová.

Video o Jozefovi Pacajovi naozaj mení pohľad na poľnohospodárstvo. "Nie je už dávno,“ ako povedala ministerka Gabriela Matečná "o motykách, ale o precízne pracujúcich strojoch, spojených s družicami.“ Ľudia, ktorí ovládajúci smart techniku majú jednoducho budúcnosť.

Tvorbu videí podporili všetky profesionálne zväzy – pekári a cukrári, mäsiari, mliekari, poľnohospodári a, pravdaže, aj dodávatelia techniky. Združenie Agrion sa vytiahlo a posiela Jozefa Pacaja aj so spolužiakom na niekoľkodňový pobyt k talianskemu výrobcovi traktorov. Za výbornú prácu nielen za volantom traktora, ale aj za presvedčivé video patrí odmena. Bola sladká, a nielen v podobe špičkovej slovenskej čokolády, kníh či peňažnej prémie.

Študenti sa stali najžiadanejšími hrdinami, ktorých naša spoločnosť potrebuje. Ukázali, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo nie je životným omylom, odkladiskom pre nekvalifikovanú pracovnú silu, ale naopak žiada si chytré hlavy a zručné ruky. Ten, kto sa preň rozhodne, v ňom môže nájsť uspokojenie a minimálne vo firmách, ktoré sa aktívne zapojili do duálneho vzdelávania, aj dobre platené pracovné miesta. Mzdy tam držia krok s celoštátnym priemerom, samotné odvetvie ako celok však v platoch zaostáva. Mzdy v ňom dosahujú len necelých 80 percent slovenského štandardu.

Nie traktorista, ale agromechatronik

Vlani prišlo do poľnohospodárstva 800 nových traktorov, 200 teleskopických manipulátorov, 50 kombajnov. Túto techniku treba nielen ovládať, ale zvládať aj jej servis. Práve ako volanie praxe po špecialistoch, ktorí zvládnu neľahkú opravu softvérom prešpikovaných strojov, vznikol odbor agromechatronik.

Je to úplne nový odbor, ktorý sa vyučuje na troch odborných školách – v Pruskom, Rimavskej Sobote a Moldave nad Bodvou. Dnes sú najstarší študenti tretiaci a spolupracujú s dodávateľmi techniky na celom Slovensku. Štúdium sa končí s maturitou, ide o top odbor s veľkou budúcnosťou, objasnil Peter Matejovič, prezident združenia Agrion, ktoré zoskupuje výrobcov, dovozcov a obchodníkov s agrotechnikou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #poľnohospodárska pôda #Agro Máčaj