Roundupu v Bratislave ešte neodzvonilo

Len nedávno hlavné mesto ohlásilo, že v lesoch na jeho území sa bude menej ťažiť. Hovorí o tom Memorandum o podpore rekreačných funkcií lesov v okolí hlavného mesta. Lesy SR majú podľa dohody znížiť ťažbu v prímestských lesoch a budú sa intenzívnejšie starať o rekreačné plochy. Starostlivosť o ne ich ročne vyjde na 300-tisíc eur – polovicu z toho má lesníkom platiť Bratislava.

21.02.2020 10:30
debata (1)

Otázne však zostáva odstraňovanie inváznych drevín. Na zavlečený pajaseň či javorovec sa totiž môžu používať aj chemické postreky na báze glyfosátu. Teda aj najznámejší glyfosát Roundup. A ten je, hoci vlna odporu proti nemu rastie, na Slovensku stále povolený.

Spôsob a podmienky, za ktorých sa môžu odstraňovať invázne druhy drevín, stanovuje vyhláška ministerstva životného prostredia. Ide o mechanické a chemické postupy likvidácie. Denník Pravda oslovil agrorezort s otázkou, či sa budú tieto rastliny v Bratislavských lesoch odstraňovať aj chemickými prípravkami na báze glyfosátov. Riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Vladimír Machalík nás však odkázal na Lesy SR.

Štátne lesy sa odvolali na spomínanú vyhlášku s tým, že budú postupovať tak, ako ukladá. „Čo sa týka konkrétneho chemického prípravku, v prípade potreby použijeme prípravok v tom čase schválený pre použitie Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym, alebo prípravok schválený na použitie v EÚ, ktorý je uvedený v Zozname autorizovaných prípravkov na ochranu rastlín a prípravkov na ochranu rastlín povolených na paralelný obchod,“ odpovedal denníku Pravda hovorca spoločnosti Lesy SR Pavel Machava.

Napriek tomu, že hlavné mesto obmedzuje používanie látok na báze glyfosátu na svojom území, vo vzťahu k štátnym lesom má podľa hovorcu magistrátu hlavného mesta Petra Bublu obmedzené kompetencie. „Jediná možnosť, ako do toho vstúpiť, je v rámci tvorby Programu starostlivosti o les, ktorý sa robí na desať rokov,“ povedal pre denník Pravda Bubla. Posledný takýto program sa podľa neho robil v roku 2016. Hlavné mesto sa však vtedy zjavne nezapojilo a nevznieslo ani pripomienku proti používaniu takýchto látok. „Čo môžeme urobiť, je iniciovať zmenu programu, ktorá by mohla zahŕňať napríklad aj zmenu politiky postrekov,“ dodal Bubla.

Glyfosát je najpoužívanejší prostriedok proti burine. Pôvodne ho na trh uviedla americká firma Monsanto, ktorú neskôr kúpil nemecký Bayer. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny označuje túto látku za potenciálne karcinogénnu. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a Európska chemická agentúra, o ktorých posudky sa opiera Európska komisia, však na základe vykonaného hodnotenia rizika skonštatovali, že látka nie je karcinogén. Aj napriek tomu však viacerí poškodení vysúdili na Roundupe miliónové odškodné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #lesy #glyfosát