Príde rekordný nárast minimálnej mzdy. Za pár rokov dosiahne takmer 1000 eur

Minimálne hrubé zárobky zamestnancov by mali od začiatku budúceho roka rekordne stúpnuť. Dôvodom by však nemal byť štedrejší zákonný mechanizmus rastu minimálnej mzdy, ktorý avizuje vláda Roberta Fica (Smer-SD).

08.01.2024 14:00
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)
debata

Za rekordným nominálnym rastom najnižších hrubých zárobkov stojí razantné zvyšovanie priemernej mzdy na Slovensku, na ktoré je minimálna mzda naviazaná.

Podľa najnovšej makroekonomickej prognózy zo začiatku decembra minulého roka by mala priemerná mzda na Slovensku za rok 2023 stúpnuť o 9,8 percenta, čo by znamenalo nárast z 1 304 eur v roku 2022 na 1 432 eur v roku 2023. Podľa platného zákona o minimálnej mzde, ktorý nastavil ešte bývalý minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), má najnižší hrubý zárobok v prípade nedohody sociálnych partnerov dosiahnuť 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Na rok 2025 by tak mal podľa odhadov predstavovať 817 eur, čo je v porovnaní s tohtoročnou minimálnou mzdou v sume 750 eur nárast o 67 eur. Ide o rekordný nominálny medziročný nárast minimálnej mzdy. Napríklad v tomto roku minimálna mzda stúpla o 50 eur a vlani o 54 eur.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí pod vedením Erika Tomáša (Hlas-SD) začalo intenzívne pracovať na legislatíve, ktorá upraví mechanizmus výpočtu minimálnej mzdy. Zmena by mala nastať v tom, že sa minimálna mzda automaticky stanoví ako 60 % priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodnú inak. Ak parlament schváli takýto legislatívny návrh ešte tomto roku, podľa nových pravidiel, vrátane vyjednávaní, sa začne postupovať až v budúcom roku. V takomto prípade by podľa odhadov minimálna mzda v roku 2026 dosiahla úroveň 920 eur a v roku 2027, teda ku koncu volebného obdobia až 970 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda