Jeden z najbohatších Slovákov sa zbavuje podielu v legendárnom Zetore

Moravský výrobca traktorov spoločnosť Zetor bude mať zrejme nového spolumajiteľa. Jej súčasný majiteľ, ktorým je slovenský podnikateľ Martin Blaškovič, zahájil rokovania o vstupe nového investora do spoločnosti.

02.06.2023 10:44
železničný traktor Zetor Foto:
Traktory sú vhodné pre normálny aj široký koľajový rozchod.
debata

Pre firmu to bude po vyše 20 rokoch prvá veľká akcionárska zmena. V roku 2002 ho Blaškovičova skupina HTC kúpila od Českej konsolidačnej agentúry, píše český portál seznamspravy.cz. Blaškovič sa umiestnil v rebríčku najbohatších ľudí na Slovensku.

Prvé rokovania sa už uskutočnili. Zatiaľ je otvorené, či sa predá len menšinový podiel, majoritný, alebo dokonca celá firma. Nie je vylúčené, že sa záujemcovia budú hľadať napríklad aj v Indii. Tá patrí medzi najväčších výrobcov traktorov na svete.

vlajka, zástava, európa, eú, európska únia, Čítajte viac Má to norma Euro 7 spočítané? K odporcom sa pridala najsilnejšia ekonomika

Šéf Zetoru Róbert Harman pripúšťa, že hľadanie partnera ovplyvnila aj súčasná nepriaznivá situácia na trhu. To sa okrem iného odrazilo na minuloročnej strate Zetoru vo výške 103 miliónov českých korún, čo je v prepočte 4,35 milióna eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #firma #Zetor