Na juh Slovenska mieri atraktívny investor, prinesie stovky pracovných miest

Investícia nemeckej spoločnosti Winkelmann v pripravovanom priemyselnom parku Rimavská Sobota je definitívne potvrdená. V stredu totiž zástupca firmy Alexander Eick podpísal investičnú zmluvu s predstaviteľmi slovenskej vlády.

24.05.2023 14:03
SR vláda Winkelmann podpis zmluva investícia BAX Foto:
Na snímke zľava predseda vlády Ľudovít Ódor, minister hospodárstva SR Peter Dovhun a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Winkelmann Alexander Eick počas podpisu investičnej zmluvy medzi firmou Winkelmann a Vládou SR o investícii v Rimavskej Sobote 24. mája 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Popelka
debata

Podnik plánuje do novej fabriky na výrobu nádrží pre čerpadlá a tepelné ohrievače investovať približne 110 mil. eur a vytvoriť 450 priamych pracovných miest. Na ne by mali nadväzovať ďalšie stovky. Začiatok produkcie je plánovaný na rok 2025.

Ako pri tejto príležitosti uviedol predseda vlády Ľudovít Ódor, uvedená investícia je pre Slovensko dôležitá z dvoch hľadísk. Týka sa totiž regiónu, ktorý stále zápasí s dvojcifernou úrovňou nezamestnanosti a zároveň sa týka zelených technológií. Premiér taktiež zdôraznil, že ide o prvého investora v pripravovanom priemyselnom parku. „Dúfame, že prvý návštevník priláka ďalšie investície,” doplnil.

kosc 2 Čítajte viac Odborár Košč: Minimálna mzda by mala byť tisíc eur v čistom, súčasný stav vyhovuje "zombie" firmám

Minister hospodárstva Peter Dovhun potvrdil dôležitosť investície, keďže prinesie nové pracovné miesta a vytvorí základ pre prosperitu celého regiónu. Riaditeľ spoločnosti Henrich Winkelmann skonštatoval, že zvažovali viacero lokalít. „Tie rokovania vždy trvajú nejaký čas, veľmi si cením aktivitu, podporu a pomoc, ktorú sme dostali od slovenskej vlády. Toto bol jeden z dôvodov, prečo sme sa nakoniec rozhodli pre Rimavskú Sobotu," zhodnotil.

Investíciu ohlásila predchádzajúca vláda koncom apríla tohto roka. Priamo v Rimavskej Sobote vtedy podpísal memorandum o porozumení medzi Slovenskou republikou a spoločnosťou Winkelmann dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Projekt by mal získať aj pomoc štátu. Investičný stimul by podľa vtedajších vyjadrení ministrov mal dosiahnuť 41 mil. eur.

Skupina Winkelmann Group pôsobí v oblasti spracovania kovov a tvarovania plechov pre rôzne priemyselné využitia. Vznikla v roku 1898 ako rodinný podnik, dnes má výrobné závody v Nemecku, Poľsku, Turecku, Číne, USA a Mexiku. Jej aktivity sa sústredia v troch divíziách, Automotive, Building & Industry a Flowforming. Celosvetovo skupina zamestnáva približne 4 000 pracovníkov.

Vznik priemyselného parku v Rimavskej Sobote odsúhlasila vláda ešte v januári 2021. V júli minulého roka získal projekt osvedčenie o významnej investícii. Technická infraštruktúra pre nový priemyselný park by mala stáť takmer 12 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Celkové územie priemyselného parku je rozdelené na štyri etapy, ktoré majú plochu spolu 84,7 hektára a nachádzajú sa okolo budúcej trasy rýchlostnej cesty R2. Výstavba by sa mala začať v tomto roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rimavská Sobota #priemyselný park