Firmy sa vzbúrili proti zákazu nedeľného predaja, môže to spôsobiť ďalšie zdražovanie

Firmy a organizácie opäť vyzývajú poslancov na odmietnutie zákazu nedeľného predaja. Do výzvy sa zapojili Inštitút moderného spotrebiteľa, Iniciatíva slovenských maloobchodníkov, INESS, INEKO, Podnikateľská aliancia Slovenska, Bratislava Policy Institute, GANT, EXIsport, Super zoo, NAY, Panta Rhei, Manufaktura a Tesco.

22.05.2023 14:09
potraviny, ceny, nákupy Foto:
Ceny potravín sa šplhajú do závratných výšok.
debata (17)

V tlačovej správe Inštitút moderného spotrebiteľa upozorňuje, že zákaz neprospeje nikomu, ani spotrebiteľom, ani zamestnancom, ani podnikateľom a v konečnom dôsledku ani štátu.

Signatári výzvy tvrdia, že zákaz nedeľného nakupovania pre spotrebiteľov by znamenal zhoršenie dostupnosti tovarov a služieb, ktoré by zároveň mohli zdražieť. Pre zamestnancov by zákaz znamenal stratu pracovných miest alebo zníženie príjmu. Zákaz by mal osobitný dopad na brigádujúcich študentov, ktorí okrem víkendu veľa iných možností na privyrobenie nemajú. Obchodníkom by sa zas znížili tržby.

Exminister Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak ohlasuje vznik nového štátneho reťazca. Zahraničné tu majú vysoké marže, štát musí zakročiť

„Aj štáty, ktoré zákaz nedeľného nakupovania majú, si vlastne uvedomujú, ako nepotrebné a škodlivé opatrenie to je. V Chorvátsku práve podobné obmedzenia zavádzajú do praxe a rovno povedali, že obchodníci si môžu vybrať 16 nedieľ, kedy zostanú otvorení. Poľsko má tiež 7 nedieľ v roku, počas ktorých je nedeľné nakupovanie dovolené. Ak teda hneď pri zavádzaní opatrenia zákonodarca rozmýšľa nad tým, ako ho obísť, asi nie je tak prínosné,“ uviedol riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa Filip Kužma.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy na Slovensku #zákaz predaja v nedeľu