Ryanair ma ambiciózne plány: Zlikvidujeme všetky aerolinky v Európe

Najväčšia letecká spoločnosť v Európe chce do roku 2034 ročne prepraviť až 300 miliónov cestujúcich. To sa zatiaľ žiadnemu z jej konkurentov nepodarilo.

21.05.2023 14:12
Ryanair
Lietadlo spoločnosti Ryanair, ilustračné foto.
debata

Generálny riaditeľ írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair Michael O’Leary predstavil verejnosti svoje veľké plány. Chce naštartovať prudký rast spoločnosti a prevziať väčší podiel na trhu od svojich európskych konkurentov, informuje o tom anglický denník Financial Times.

Ryanair, letisko, dovolenka Čítajte viac Letenky za 10 eur končia. Známy Ryanair ohlásil zmenu cenovej politiky

O’Leary má pritom mimoriadne ambiciózne ciele. Do roku 2034 by mal Ryanair podľa neho ročne prepraviť až 300 miliónov cestujúcich. To sa doposiaľ žiadnej z leteckých spoločnosti nepodarilo. „Predpoklad, že Európa je už v tomto smere úplne vyčerpaná, nie je správny,“ povedal pre denník samotný šéf aeroliniek.

Noviny v tejto súvislosti pripomínajú, že Ryanair začiatkom mája nakúpil v rámci dohody s Boeingom 300 lietadiel určených na krátke vzdialenosti. Spoločnosť tak do rozšírenia svojej flotily lietadiel, v snahe priblížiť sa k svojmu cieľu, investovala 40 miliárd dolárov.

Investori a analytici však veľkolepé plány spoločnosti spochybňujú. Na stole je totiž podľa nich otázka, či bude v čase rastúcich obáv spojených s klimatickými zmenami a zvyšovania uhlíkovej dane na leteckú prepravu dostatok cestujúcich.

lietadlo, pratasevič Čítajte viac Šéf Ryanairu: Toto leto nás čaká zdraženie leteniek

Šéf najväčšej leteckej spoločnosti v Európe však s podobnými obavami nezápasí. Trvá na tom, že na starom kontinente je k dispozícii dostatok priestoru na preberanie podielu konkurentom, ako aj na stimuláciu dopytu na trhu strednej a východnej Európy. „Pokiaľ neurobíme nejakú chybu, vytrieme podlahu s každou leteckou spoločnosťou v Európe,“ uzavrel O’Leary.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Ryanair #letecké spoločnosti