Popradský Whirlpool sa vyjadril k hromadnému prepúšťaniu. Výroba bude fungovať, ale pod novým majiteľom

Spoločnosť Whirlpool Corporation oznámila už v januári tohto roka uzavretie dohody s tureckou spoločnosťou Arçelik o vytvorení novej spoločnosti. Uvádza sa to v tlačovom vyhlásení výrobcu bielej techniky v reakcii na medializované informácie o odchode spoločnosti zo Slovenska.

18.05.2023 10:26
Whirlpool Poprad Foto:
Fabrika Whirlpoolu v Poprade.
debata

Predpokladá, že transakcia, ktorá podlieha schváleniu zo strany regulačných orgánov a ďalším podmienkam a postupom, by sa mala uskutočniť v druhej polovici tohto roka.

V novovzniknutej spoločnosti bude mať americký Whirlpool 25-percentný podiel, trojštvrtinový spomínaný výrobca domácich spotrebičov z Turecka. Transakcia zahŕňa aktivity Whirlpoolu v Európe a Veľkej Británii. „Týka sa výrobných závodov, lokálnych predajných organizácií a zákazníckeho servisu naprieč Európou a Veľkou Britániou, vrátane aktivít v Poprade,“ uviedla spoločnosť.

Výroba žena Čítajte viac Zamestnanci veľkej fabriky na východe sú v neistote. Odchádza významný investor

Na základe výsledkov z roku 2021 sa obrat novej európskej spoločnosti predpokladá vo výške 6 miliárd eur. „Po uzavretí navrhovanej transakcie budú aktuálne aktivity na Slovensku a v Českej republike vrátane výroby, predaja a spotrebiteľských služieb naďalej fungovať pod novou spoločnosťou,“ vysvetlil výrobca.

Popradská fabrika Whirlpool
Popradská fabrika Whirlpool
+7Popradská fabrika Whirlpool

„Tvrdenie alebo špekulácie, že dôvodom odchodu z Európy sú čoraz prísnejšie európske environmentálne normy týkajúce sa výroby spotrebičov, sú nepravdivé a zavádzajúce,“ reagoval výrobca bielej techniky. Dodal, že aktivity spoločnosti Whirlpool v regióne EMEA a na celom svete boli vždy v súlade s princípmi udržateľnosti a inovácií a všetky jej aktivity a výrobky boli a sú v súlade s najprísnejšími pravidlami a predpismi.

Aj predseda Základnej organizácie Odborového zväzu KOVO v závode pod Tatrami Tomáš Hurajt pre agentúru SITA potvrdil, že odborári a zamestnanci o zámere spoločnosti vedeli. „Pre nás, pre odbory a zamestnancov, je dôležité to, že nový potenciálny majiteľ si nás berie so záväzkami. V tomto roku sme vyjednali aj novú kolektívnu zmluvu, uzavreli sme ju na tri roky,“ povedal. Z tohto hľadiska sa podľa jeho slov pre zamestnancov zmení len názov zamestnávateľa. Rovnako Marianna Šebová z komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny agentúru SITA informovala, že od začiatku roka 2023 v okrese Poprad neevidujú žiadne nahlásené hromadné prepúšťanie.

Popradský Whirlpool Slovakia je jedným z najväčších výrobcov bielej techniky, v roku 2021 zaznamenal rast tržieb i zisku. Fabrika pritom rok predtým vykázala pri oboch ukazovateľoch pokles. Ako sa uvádza vo verejne dostupných registroch, tržby podniku išli hore o 13 % a dosiahli takmer 286 mil. eur. Zisk výrobcu práčok sa v roku 2021 zvýšil o 6 % na viac ako 9,6 mil. eur.

Bývalý československý Tatramat a celosvetová korporácia Whirlpool podpísali zmluvu o založení budúceho spoločného podniku na výrobu práčok „Whirlpool Tatramat” ešte v roku 1991. Stopercentným vlastníkom firmy sa Whirlpool stal v roku 1996. Aktuálne predstavuje výrobná kapacita jednej práčky sedem sekúnd.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #ľudia #Whirpool