Šéf potravinárov Macho: Našich poľnohospodárov ťahá pšenica a kukurica. Zahraničiu konkurovať nedokážeme

Nový šéf rezortu pôdohospodárstva by mal byť pragmatik, musí vedieť čítať hru, povedal v relácii Ide o pravdu šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Zdôrazňuje tiež, že Slovensko po vstupe do Európskej únie v roku 2004 stratilo v agrosektore konkurencieschopnosť. Naši poľnohospodári podľa neho dominujú len v produkcii kukurice, pšenice a vo veľkých technických plodinách. Chýbajú nám však hotové produkty na pultoch.

15.05.2023 08:14
Emil Macho, predseda SPPK Foto: ,
debata (3)

Rezort hospodárstva a zahraničných vecí, to sú dva rezorty, ktoré sú veľmi dôležité na zastupovanie slovenských pôdohospodárov, sú neobsadené. Ako vnímate budúci vývoj v tejto oblasti?

Po tom, čo pán minister Samuel Vlčan po svojej kauze oznámil, že odchádza zo svojho rezortu, zažívame bizarnú situáciu. My poľnohospodári a potravinári, ako aj celá verejnosť, sme sa stali vazalmi šialenej politickej situácie. Posledné roky žijeme dobu, v ktorej sa len v našom rezorte vystriedali dvaja ministri. Spolu s pánom ministrom Vlčanom sú tak už dokopy traja.

Vystriedali sa aj šiesti štátni tajomníci a 19 generálnych riaditeľov viacerých kľúčových úradov. V takejto situácii je začať alebo udržať si podnikanie veľmi náročné. Na rozdiel od iných sektorov sa poľnohospodári alebo potravinári nemôžu presťahovať do inej krajiny. Kladieme si preto otázku, ako ďalej v tejto krajine.

Situácia je naozaj vážna na viacerých frontoch. Ako to ovplyvňuje váš každodenný program? Je ohrozené čerpanie peňazí z eurofondov?

Ovplyvňuje nás to zásadne. Každého jedného ministra, ktorého sme za posledné roky mali, sme museli zoznamovať s rezortom a vysvetľovať mu základné procesy, ktoré fungujú. Počas najbližších šiestich či siedmich mesiacov, kým príde nová vláda, máme veľmi dôležité termíny, ktoré nás zásadne ovplyvňujú. Do konca mája odovzdáme žiadosti o priame platby podľa nových pravidiel. V tomto prípade je nutné dokončiť viacero vecí. Aktuálne nevieme, kto bude o zásadných veciach rozhodovať.

Aj potravinárov potravinárov sa napríklad týka celospoločenská téma zvyšovania cien potravín. V spolupráci s ministerstvom a parlamentom by sme mali riešiť, ako zmierniť dosahy inflácie. Ďalšou vecou, ktorá sa nás dotýka, je dramatická situácia na Slovenskom pozemkovom fonde. Pán minister vypísal výberové konanie, v ktorom vyhral jeden z kandidátov, a ešte pred svojim odchodom z funkcie odmietol tohto kandidáta vymenovať. Chcel tam mať niekoho iného. Tisíce právnych aktov máme nepodpísaných a nedokončených. Nevieme ani, kto bude napríklad otvárať agrokomplex a prezentovať na ňom nové technológie.

Emil Macho, Ide o pravdu Čítajte viac Macho v Ide o pravdu: Potravinári sa stali vazalmi šialenej politickej situácie

Aká bude v tejto situácii úloha nového šéfa rezortu pôdohospodárstva, aby sa mu podarilo zabezpečiť plnenie výziev a dotácií?

Mal by byť pragmatik a musí vedieť čítať hru. Asi ťažko bude predkladať nejaké nové návrhy zákonov, ktoré prejdú do parlamentu. Mal by sa sústrediť hlavne na to, čo dokáže ovplyvniť. Z nášho pohľadu je kľúčová jeho komunikácia s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou.

Aké sú vaše odporúčania pre budúcu vládu, ktorá vznikne po 30. septembri? Akým spôsobom by mala stabilizovať situáciu?

V tejto dobe je aktuálne, aby politici nastolili ten správny dialóg či trialóg medzi zamestnávateľmi, vládou a parlamentom. To všetko súvisí s parlamentnými voľbami. Poľnohospodári v tejto súvislosti oslovia všetky relevantné politické strany. Máme pripravený materiál, v ktorom spolu s legislatívnymi návrhmi prezentujeme najpálčivejšie otázky. Politici musia pochopiť, že aj legislatíva a stabilita sú pre nás dôležité oblasti. Pozemkové právo totiž nemôže byť trhacím kalendárom.

Do akej miery sú naši poľnohospodári ešte konkurencieschopní? Na jednej strane vidíme snahu o pomoc, ale vidíme aj kritikov, ktorí tvrdia, že sa ľudia v tomto sektore stále iba sťažujú.

Je treba si naliať čistého vína. Naši poľnohospodári sú konkurencieschopní iba v pšenici, kukurici, repke, slnečnici a vo veľkých technických plodinách. Sme málo konkurencieschopní v tom, čo nám najviac na Slovensku chýba, a to sú hotové výrobky na pultoch reťazcov.Ide o hovädzie, bravčové alebo hydinové mäso. Nielen my, ale aj celá krajina sa musíme nastaviť na novú realitu, ktorú tu máme od roku 2004. Tá sa volá Európska únia. Je veľmi dôležité, aby sme na národnej úrovni prijímali opatrenia. Európska únia nás peniazmi nikdy nedotlačí do toho, aby sme mali viacej slovenských výrobkov. To si musíme nastaviť sami.

Od roku 2004 sme sebestačnosť a konkurencieschop­nosť stratili. Dôvodom je, že sme neboli pripravení na takú silnú konkurenciu. O to dôležitejšie to bude v priebehu najbližších 20 či 30 rokov naprávať. Je však nereálne dosiahnuť, aby sa naša sebestačnosť v najbližšom období v tejto oblasti dostala na úroveň 20 či 30 percent.

Sídlo spoločnosti Reko Recycling v Iži pri Komárne. Čítajte viac Vlčanova skládka smetí. Denník Pravda navštívil miesto, za ktoré dostal miliónovú dotáciu

Boli by ste ochotní sa podpísať pod váš materiál, ktorý ste spomínali, spolu s nejakým nádejným ministrom alebo s politickou stranou, ktorá by mohla zvíťaz vo voľbách? Jednota dôchodcov to takto urobila a dohodu podpísala s viacerými stranami.

Náš materiál sme ochotní detailne dopracovať. Aktuálna politická kultúra dospela do bodu, že normálni odborníci zostali už iba v stavovských organizáciách. Odborné podhubie je tak u zdravotníkov, baníkov a podobne. Náš materiál však spolu s týmito odborníkmi dokážeme vypracovať až do paragrafového znenia.

Je treba dodať, že sme odkázaní na to, aby sme hľadali politickú podporu, ale aj politici by mali občanom hovoriť aj to, čo sa ťažko počúva. My sme však na diskusiu a komunikáciu s politickými stranami pripravení.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) #Emil Macho #Samuel Vlčan