V USA sa rozbieha ďalšie kolo bankovej paniky. Akcie niektorých sa rúcajú, ktorým bankám hrozí kolaps?

Po kolapse viacerých regionálnych bánk v Spojených štátoch nastupujú obavy z ďalších otrasov. Spoločnosť PacWest Bancorp vo štvrtok oznámila, že s investormi rokuje o "strategických možnostiach" vrátane možného predaja spoločnosti.

04.05.2023 20:30
USA banka SVB zatvorenie problémy finančné Foto: ,
KK35 Santa Clara - Ľudia stoja pred vstupom do banky Silicon Valley Bank 10. marca 2023 v Santa Clare. Americké úrady v piatok zatvorili Silicon Valley Bank (SVB), aby ochránili vkladateľov. V pondelok (13. 3.) sa jej pobočky znovu otvoria, ale pod kontrolou federálneho úradu na ochranu vkladov (FDIC). FOTO TASR/AP People look at signs posted outside of an entrance to Silicon Valley Bank in Santa Clara, Calif., Friday, March 10, 2023. The Federal Deposit Insurance Corporation is seizing the assets of Silicon Valley Bank, marking the largest bank failure since Washington Mutual during the height of the 2008 financial crisis. The FDIC ordered the closure of Silicon Valley Bank and immediately took position of all deposits at the bank Friday. (AP Photo/Jeff Chiu)
debata (7)

Tým potvrdila medializované informácie, ktoré prenikli na verejnosť už v stredu (3. 5.). TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters,

PacWest Bancorp spravuje aktíva v hodnote 44 miliárd USD (39,73 miliardy eur). To zodpovedá približne 20 % celkových aktív v správe bánk Silicon Valley Bank, Signature Bank a First Republic Bank, ktoré skolabovali v uplynulých dvoch mesiacoch.

Európska únia / EÚ / Ukrajina / Čítajte viac EÚ sa chystá pritvrdiť proti niektorým krajinám, ktoré pomáhajú Rusku

Denník Financial Times rovnako vo štvrtok informoval, že možnosť úplného alebo čiastočného odpredaja zvažuje aj ďalšia regionálna banka Western Alliance. Odvolával sa pritom na zdroje oboznámené s problematikou, spoločnosť ale správu dementovala.

Ako poukazuje vo svojom komentári ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank v USA sa rozbieha ďalšie kolo bankovej paniky. Súhrnný ukazovateľ bankových akcií, KBW, dnes padá na nové viacročné minimá.

Poukazuje na akcie PacWest Bancorp, ktoré sa rúcajú až skoro o 60 percent, Western Alliance Bancorp až o 55 percent a First Horizon až o 40 percent.

„Akcie týchto bánk sa ocitajú pod mohutným tlakom sociálnych sietí, ktoré ďalej živia ich pád. A to v duchu takzvaných sebanaplňujúcich sa proroctiev, kedy banka nakoniec môže úplne skolabovať hlavne len preto, že sa na sieťach začne rýchlo šíriť fáma, že sa tak stane,“ informuje ekonóm.

7 debata chyba