Z Ruska odchádza aj Hyundai. Svoju fabriku chce predať Kazachom

Hyundai najprv zvažoval obnovenie výrobu v Rusku, napokon však svoju fabriku predáva.

29.04.2023 15:10
hyundai Foto:
Hyundai už dlhšie hľadá cestu, ako sa zbaviť svojej petrohradskej fabriky a ďalších aktivít v Rusku s čo najmenšími stratami.
debata

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor plánuje odísť z Ruska a predať tam svoje výrobné závody kazašskej spoločnosti. Uviedli to juhokórejské médiá, informáciu prebrala agentúra Reuters. Podľa juhokórejskej televízie MBC rokovania o predaji tovární Hyundai v Rusku sú v záverečnej fáze a automobilka čaká na konečný súhlas ruskej vlády. „Je pravda, že prebiehajú diskusie o predaji, ale nič nebolo rozhodnuté,“ povedal Hyundai pre televíziu.

Hyundai minulý rok pozastavil prevádzku vo svojich ruských závodoch. V marci automobilka uviedla, že prehodnocuje „rôzne možnosti“, a tento týždeň vo vyhlásení pre médiá zopakovala, že analyzuje rôzne „scenáre“ budúcnosti svojich podnikov v Rusku, pričom doteraz nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.

Hyundai Motor spolu s dcérskou spoločnosťou Kia patrí medzi 10 najväčších svetových výrobcov automobilov z hľadiska predaja. V Rusku vyrábali približne 200.000 vozidiel ročne, čo predstavuje zhruba 4 % ich celosvetovej výrobnej kapacity. Pred vojnou patrili Hyundai a Kia spolu s Renaultom medzi tri najpredávanejšie značky v Rusku. Teraz, keď sa globálni hráči stiahli, ich postupne nahrádzajú čínske značky.

debata chyba
Viac na túto tému: #výroba áut v Rusku #Hyundai Motor #odchod automobiliek z Ruska