Zdražovanie je na ústupe. Inflácia klesla pod 15 percent

Napriek spomaleniu tempa rastu celkovej inflácie, ceny potravín v medziročnom porovnaní naďalej atakovali doterajšie maximum rastu z decembra na úrovni 29 %

14.04.2023 09:29
Euro bankovky, peniaze Foto:
Ilustračná foto.
debata (29)

V marci poklesla inflácia na úroveň z októbra minulého roka, teda na 14,8 %. Medziročne rástla od začiatku roka 2021, vo februári tohto roka tretíkrát počas predošlých štyroch mesiacov dosiahla doterajšie maximum 15,4 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v marci vzrástli o 1,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročne boli vyššie ceny vo všetkých dvanástich sledovaných výdavkových skupinách domácností, polovica z nich dosiahla medziročný rast nad 10 %. Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú podľa úradu stále rastúce ceny potravín a zvýšenie cien nákladov na bývanie vrátane energií. Ide o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností, súhrnne tvoria takmer polovicu výdavkov.

Kažimír Čítajte viac Nová prognóza slovenskej ekonomiky: Kažimíra trápi viac zdražovanie ako banková kríza

Ceny potravín rastú nepretržite už tretí rok. V marci sa opäť zvýšili na 29 % a dosiahli úroveň z decembra minulého roka. Zvýšenie cien o viac ako štvrtinu sa prejavilo až v siedmich z deviatich skupín potravín. Výrazne rástli ceny mäsa o 30,5 %, chleba a obilnín o 27,2 %, mlieka, syrov a vajec o 35,7 %, ale tiež zeleniny o 32,1 %, olejov a tukov o 28,3 % a cukru a cukroviniek o 30,3 %. Nealkoholické nápoje sa zvýšili až o 19,6 %.

Druhý najväčší vplyv na výdavky domácností majú ceny v odbore bývanie a energie. V marci bol rast 13,6 %, dynamika rastu však mierne klesala tretí mesiac po sebe. Dlhodobý vplyv rastu cien stavebných materiálov sa prejavuje v imputovanom nájomnom, mal medziročne nárast o 13,2 %. Je to najnižšia hodnota od decembra 2021. Vyššie ceny boli aj za dodávku vody a rôzne služby týkajúce sa obydlia o 17,8 %. Ceny pevných palív mierne poklesli na medziročnú hodnotu 45,5 %.

V odbore doprava vzrástli ceny medziročne o 2,2 %, čo je najnižšia hodnota od februára 2021. Vplyv mal na jednej strane rapídny pokles cien pohonných látok o 7,1 %, na druhej strane pretrvávajúci rast cien na nákup dopravných prostriedkov o 8,2 % a dopravných služieb o 15 %. Zvýšili sa ceny služieb zubných lekárov, kúpeľnej starostlivosti, nemocničných služieb, farmaceutických výrobkov, poštových služieb, novín, kníh, kancelárskych potrieb, vzdelávania, stravovacích a ubytovacích služieb, výrobkov a služieb osobnej starostlivosti, sociálnych služieb.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie