Prepočítali, o koľko zdražie nové auto, ak sa prijmú nové emisné normy

Pripravovaná emisná norma Euro 7 by mohla zvýšiť cenu nového auta v priemere o 2 000 eur. Také sú odhady Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA). Norma by mala byť zavedená už v júli 2025. Asociácia pritom kompetentným odkazuje, že je možné súčasne zlepšiť kvalitu ovzdušia, znížiť vplyv na životné prostredie ako aj zachovať konkurencieschopnosť európskych automobiliek.

26.03.2023 15:19
VW Foto: ,
Na snímke výrobná linka spoločnosti Volkswagen Slovakia 24. marca 2023 v Bratislave.
debata (14)

„Nedávny návrh normy Euro 7 o emisiách znečisťujúcich látok je ukážkovým príkladom nariadenia, ktoré zvýši neistotu ohľadne kľúčových rozhodnutí ako aj investícií európskych výrobcov vozidiel bez toho, aby prinieslo výhody pre životné prostredie,“ skonštatovala generálna riaditeľka ACEA Sigrid de Vries. V súčasnosti platná norma Euro 6 má pritom podľa nej spolu s nárastom počtu elektrických vozidiel potenciál priniesť až 80-percentné zníženie emisií.

SUV Čítajte viac Slováci vo veľkom kupujú autá SUV, ich obľuba rastie. Sú väčšie, pohodlnejšie, no sú s nimi spojené aj problémy

Ako zdôraznil prezident ACEA a generálny riaditeľ skupiny Renault Luca de Meo, výzvy a rovnako tak tlak na automobilový priemysel sú obrovské. „V Európskej únii ubúdajú stimuly na nákup vozidiel s nulovými emisiami, no zaznamenávame masívnu podporu našich konkurentov v Číne a USA. Toto všetko sa deje v kontexte, keď celková európska konkurencieschop­nosť klesá,“ skonštatoval.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #SUV