Fitch potvrdila Slovensku rating A s negatívnym výhľadom. Problémom sú energie

Medzinárodná agentúra Fitch Ratings potvrdila hodnotenie Slovenska na úrovni A s negatívnym výhľadom. Investori oceňujú dôveryhodný makroekonomický rámec, konkurencieschopný export aj stabilné priame zahraničné investície.

17.02.2023 23:57
debata

Negatívny výhľad je spôsobený pretrvávajúcou neistotou ekonomických dopadov vojny na Ukrajine a z nej vyplývajúcej energetickej krízy, či nejasnou politickou situáciou po predčasných parlamentných voľbách. Informovalo o tom v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Fitch podľa rezortu pozitívne hodnotí reformu dôchodkového systému, ktorá pomôže znížiť dlhodobé tlaky súvisiace so starnutím obyvateľstva. Analytici rovnako očakávajú, že v strednodobom horizonte súkromná spotreba opäť nadobudne dynamiku, pričom jej pomôže stabilný trh práce a nižšia inflácia. To by podľa agentúry, spolu s predpokladaným oživením zahraničného dopytu, malo pomôcť zvýšiť ekonomický rast SR nad 2 %.

Výhľad by sa podľa Fitch mohol zmeniť z negatívneho na stabilný, ak by sa slovenskej ekonomike podarilo znížiť závislosť od ruského plynu a diverzifikovať energetické zdroje.

„Som rád, že nezávislá ratingová agentúra vysoko pozitívne hodnotí bonitu Slovenska a kvalitu spravovania našich verejných financií. Je to značka kvality, ocenenie práce ministerstva financií, a tiež certifikovaná expertná odpoveď na niektoré hlasy vo verejnej diskusii, ktoré stav verejných financií spochybňujú,“ reagoval štátny tajomník MF SR Marcel Klimek.

Pripomenul, že toto hodnotenie Slovensko dostáva v mimoriadne náročných časoch vojny na Ukrajine a v nerovnom boji s jej dopadmi v podobe energetickej krízy a dvojcifernej inflácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fitch #Slovensko