Top fabrike na Slovensku hrozí podávanie hromadných žalôb zo strany jeho zamestnancov

Bratislavskému Volkswagenu hrozí podávanie hromadných žalôb zo strany jeho zamestnancov. Pre agentúru SITA to potvrdila predsedníčka Moderných odborov Volkswagen Jolana Julkeová.

14.02.2023 14:43
vw Foto:
Ilustračná fotka.
debata (2)

Dôvodom je rozdielny pohľad fabriky a zástupcov zamestnancov na časť kolektívnej zmluvy, ktorá sa venuje tzv. inflačnej doložke. Okrem automobilky sa problém týka aj spoločností DHL Exel a Volkswagen Group Services.

Ako objasnila Julkeová, uvedený mechanizmus má zabrániť poklesu reálnych miezd zamestnancov. Zabezpečuje, že zamestnávateľ vždy k 1. januáru príslušného kalendárneho roka porovná výšku zvýšenia tarifných miezd za predchádzajúci kalendárny rok s výškou dosiahnutej inflácie za uvedený kalendárny rok. Ak je miera inflácie vyššia, o tento rozdiel dodatočne s účinnosťou od 1. januára zvýši tarifné mzdy zamestnancov.

krajniak Čítajte viac Krajniak pripravil novinku. Úrady práce zaplatia občanom kurzy podľa ich výberu

„Keďže hodnota zvýšenia tarifných miezd v roku 2022 predstavovala sumu 4,5 % a výška inflácie za kalendárny rok dosiahla 12,8 %, mal zamestnávateľ zvýšiť tarifné mzdy zamestnancov o 8,3 %. Zamestnávatelia si však interpretáciu dohodnutého záväzku prispôsobili a svojim zamestnancom zvýšili mzdy o nižšiu hodnotu a nie o dosiahnutý rozdiel 8,3 %," tvrdia odborári.

Navýšenie miezd teda podľa nich malo byť razantnejšie. V priemere ide o hodnotu od 5 do 10 eur, na ňu sú naviazané aj ďalšie zložky mzdy. „Odborová organizácia Moderné odbory Volkswagen ako najväčšia odborová organizácia takýto postup zamestnávateľa nepripustí. Preto sme aj v tomto prípade pripravili podklady k možnosti zamestnancov domáhať sa doplatenia zvýšenia svojich tarifných miezd, vrátane zabezpečenia kvalifikovanej právnej podpory a zastupovania zamestnancov v súdnom konaní," uzavrela Julkeová.

Samotná fabrika reagovala, že k začiatku tohto roka zvýšila všetkým zamestnancom mzdy do úrovne oficiálne stanovenej medziročnej miery inflácie 12,8 % a vyplatila takto zvýšené mzdy už v mzde za mesiac január. Dodatočne tým dorovnala medziročný rozdiel so zohľadnením už realizovaného zvýšenia tarifných miezd o 4,5 % zo septembra 2022. „Názory zamestnávateľa a zástupcov zamestnancov sa v súčasnosti líšia v právnom výklade určitého detailu v jednom bode kolektívnej zmluvy," skonštatovala automobilka.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 6,5 milióna vozidiel. Spoločnosť u nás preinvestovala vyše 4,7 mld. eur. Vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, Volkswagen e-up! a Škoda Karoq. Aktuálne sa pripravuje na nábeh nových produktov Volkswagen Passat a Škoda Superb, ktoré si vyžiadajú stovky nových zamestnancov do výroby vozidiel. V závode v Martine produkuje komponenty pre prevodovky a podvozky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #inflácia #Volkswagen