Koľko musíte zarábať, aby ste dostali úver na bývanie? Odkladať na jednoizbák potrvá aj 13 rokov

Ceny bytov stále medziročne stúpajú, avšak trh s nehnuteľnosťami ďalej oslabuje. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ceny nehnuteľností na Slovensku klesajú v podstate plošne.

02.02.2023 14:07
bývanie, byty, reality, byt, dom, hypotéka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Kým donedávna sa o nehnuteľnostiach písalo predovšetkým v súvislosti s rastom ich cien, teraz je to o ich nedostupnosti a nutnosti zlacňovania. Dôvod treba hľadať v raste úrokových sadzieb na hypotékach. Práve tie sú pre mnohých jedinou cestou, ako si zadovážiť bývanie,“ hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Ako to vyzerá v praxi vysvetlil investičný analytik. „Nikoho hádam neprekvapí, že ceny nehnuteľností sa rôznia podľa lokality, veku, stavu, poschodia či vybavenia. Čo však prekvapí, je cena, ak sa vyjadrí v počtoch mesiacov -lepšie však rokoch, počas ktorých by ste si museli odložiť celú výplatu, aby ste si naň nasporili.“

Na takú novostavbu v Bratislave by si záujemca o byt musel odkladať celú priemernú mzdu až 13 rokov. Teda iba v prípade, ak by mu stačil len jednoizbový byt o rozlohe 32 štvorcových metrov na druhom poschodí.

13 rokov je dlhá doba a nie každému sa chce tak dlho čakať. Môže si teda vziať úver. V prípade, že by však chcel celú sumu získať od banky, potreboval by založiť ešte jednu nehnuteľnosť. Na dozabezpečenie je potrebných vždy nielen 25 percent z ceny kupovanej nehnuteľnosti, ale aj dostatočne vysoký príjem, informuje Škriniar.

mladí ľudia Čítajte viac Dobrá správa pre mladších ako 35 rokov. Viete ušetriť aj 400 eur na daňovej výhode

Ak mu na účet chodí iba priemerná mzda, na bratislavskú novostavbu môže rovno zabudnúť. „Na jej kúpu potrebujete mať s partnerom spoločný čistý príjem aspoň 1950 eur. S deťmi by ste potrebovali o 220 eur mesačne viac. Ak by ste však do dlhu šli sami, stačilo by vám 1800 eur v čistom,“ upozorňuje Pavel Škriniar.

Na zaobstaranie niečo väčšieho, napríklad troj- či štvorizbového bytu v novostavbe, bude záujemca potrebovať násobky týchto príjmov.

Dôvod, prečo potrebuje tak vysoký príjem sú aktuálne úrokové sadzby. Ešte pred rokom stačilo na 3-izbový byt v hodnote 195 000 eur mať príjem vo výške 2050 eur, teda v porovnaní so súčasnou situáciou na trhu o 500 eur menej. Avšak aj to iba v prípade zadlženia sa na 30 rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #úver #hypotéka