Slovalco definitívne končí. Zamestnancom dá odstupné 17 mesačných platov

Po takmer sedemdesiatich rokoch sa definitívne končí história výroby hliníka v Žiari nad Hronom. Slovalco pritom patrí medzi najekologickejšie hlinikárne nielen v Európe, ale aj celosvetovo.

09.01.2023 13:03
Slovalco5 Foto:
Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas spustenia novej pretavovacej pece hliníkových procesných šrotov v a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom 14. júna 2022. Touto investíciou rozširuje svoje zapojenie aj do obehového hospodárstva recykláciou použitého hliníka od svojich zákazníkov. Nakupovaním hliníkových šrotov, ktoré vznikajú v procese výroby u zákazníka a ich následným pretavením v Slovalcu sa tak vracia už použitý hliník späť do procesu výroby nových hliníkových výrobkov.
debata (192)

Odstavením výroby bude Európa a Slovensko nútené zaobstarať hliník z krajín ako Rusko či Čína, v ktorých má výroba hliníka zásadne negatívnejšie dopady na životné prostredie, píše spoločnosť v tlačovej správe.

Odstavenie podľa Slovalca ekologickej výroby je výsledkom nečinnosti vlády Slovenskej republiky, konkrétne Ministerstva životného prostredia SR a bývalého ministra financií Igora Matoviča. Tí počas posledných rokov blokovali prijatie novely Zákona 414/2012, ktorá by upravila výšku kompenzácií pre energeticky náročné podniky na úroveň iných priemyselných krajín EÚ.

Na snímke spustenie novej pretavovacej pece...
Na snímke generálny riaditeľ Slovalco Milan...
+9Na snímke areál spoločnosti a.s. Slovalco v...

Ide pritom o finančné prostriedky, ktoré Slovensko prakticky dostáva od EÚ a môže ich vynaložiť len na jasne zadefinované účely, vrátane kompenzácií. Nejde tak o peniaze daňových poplatníkov či mimoriadnu pomoc, ale o dlhodobú systematickú podporu a ekologizáciu priemyslu.

Pivo, pivári Čítajte viac Slovenské pivo po 30 rokoch: domáci privatizéri predali pivovary nadnárodným spoločnostiam

„Slovalco mohlo uzatvoriť dlhodobú zmluvu na dodávku elektrickej energie v čase, keď sa slovné spojenie energetická kríza nikde nespomínalo, a mohlo by tak svoje produkty s nízkou uhlíkovou stopou dodávať svojím zákazníkom aj naďalej,“ hovorí generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

VIDEO: Protest za zachovanie výroby v hlinikárni pred Úradom vlády SR:

Video

Firma pôvodne prevádzkovala 226 elektrolýznych pecí, v ktorých však výrobu postupne utlmovala a v auguste 2022 sa rozhodla ponechať v chode iba posledných 10 pecí, ktoré by uľahčili reštart v prípade schválenia spomínanej novely. Nakoľko novela nebola dodnes prijatá, firma sa rozhodla definitívne odstaviť zostávajúce pece.

Fabrika zamestnávala ešte v lete priamo približne 400 ľudí a nepriamo, dodávateľsky, bolo na ňu naviazaných ďalších tisíc.

Reštart bude možný

Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa bude fabrika udržiavať technológiu v takom stave, aby ju bolo možné opätovne spustiť. To však bude podnik stáť niekoľko miliónov eur ročne a náklady na reštart 226 pecí sa odhadujú na takmer 100 miliónov eur. Predvídateľné, stabilné a dostatočné riešenie kompenzácie nepriamych nákladov CO2 je preto nevyhnutnou podmienkou akejkoľvek diskusie o reštarte.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Domácnostiam sa účty za elektrinu a plyn zvýšia. ÚRSO prepočítal, koľko si priplatia

„Aby sme mohli pristúpiť k reštartu výroby, je potrebné, aby parlament urýchlene schválil novelu Zákona 414/2012 v znení, v akom ju do parlamentu predložil poslanec J. Karahuta,“ vysvetľuje Milan Veselý. " Na základe takto schváleného zákona je potom ešte potrebné upraviť už existujúcu schému podpory tak, aby si štát chránil existujúce špičkové ekologické technológie."

Štedré odstupné

Slovalco sa postupne rozlúči so zamestnancami, ktorých pozície s procesom výroby primárneho hliníka priamo súviseli. „Veľmi nás to mrzí, odchádzajú od nás vysoko kvalitní ľudia, ktorí dokázali vybudovať špičkovú fabriku na úrovni najlepších svetových technologických a environmentálnych parametrov,“ uzatvára Veselý. Zamestnancom ponúka fabrika nadštandardné odstupné, pre tých najdlhšie zamestnaných až vo výške 17 mesačných platov.

Spoločnosť Slovalco bude po odstavení výroby primárneho hliníka prevádzkovať pretavovacie centrum na spracovanie procesného hliníkového odpadu, ktoré Slovalco uviedlo do prevádzky v júni predchádzajúce­ho roka.

ceny energie žena zarmútok neistota Čítajte viac ÚRSO finálne rozhodol o cene plynu na rok 2023. Koľko si priplatí domácnosť?

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #hlinikáreň #Slovalco