Muska potápa jeho automobilka Tesla. Najprv očarila, ale potom prišiel pád

Len máloktorý podnikateľ na svete na sebe strháva toľko pozornosti ako americký miliardár Elon Musk.

05.01.2023 13:49
Musk Foto:
Americký podnikateľ Elon Musk v utorok 20. decembra 2022 oznámil, že plánuje zostať vo funkcii generálneho riaditeľa spoločnosti Twitter dovtedy, kým nenájde niekoho ochotného nahradiť ho na tomto poste.

Jeho podnikateľské spektrum je široké. Od automobilky Tesla, cez vesmírnu spoločnosť SpaceX, neurotechnologickú spoločnosť Neuralink zaoberajúcej sa prepojením ľudského mozgu a počítača prostredníctvom mikročipov či spoločnosť Boring Company, ktorá sa zameriava na osobnú dopravu s cieľom presunúť autá vo veľkomestách do podzemných tunelov.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Domácnostiam sa účty za elektrinu a plyn zvýšia. ÚRSO prepočítal, koľko si priplatia

V neposlednom rade Musk vlani rozšíril svoje podnikateľské portfólio o sociálnu sieť Twitter. Jeho podnikateľské aktivity však vlani zatienilo vystupovanie ohľadom ruskej agresie na Ukrajine.

Odsunutý z trónu

Pokles hodnoty majetku Muska bol enormný. Na svete nebol donedávna nikto, kto by prišiel o toľko peňazí. Americký podnikateľ Elon Musk sa stal prvým človekom na svete, ktorému klesla hodnota majetku o 200 miliárd dolárov v priebehu jedného roka. Agentúra Bloombeg informuje, že ešte začiatkom novembra 2021 dosahoval jeho majetok hodnotu 340 miliárd dolárov. Koncom vlaňajška to bolo len 137 miliárd dolárov. Tento prepad znamenal, že ho v čele rebríčka najbohatších ľudí sveta vystriedal Francúz Bernard Arnault. Ten je spolumajiteľom skupiny LVMH, ktorá sa venuje predaju luxusného tovaru.

Dôvodom prepadu Muskovho majetku je skutočnosť, že akcie Tesly v minulom roku poklesli o zhruba dve tretiny. V porovnaní s indexom Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, je to viac ako dvojnásobný prepad. Akcie konkurenčných amerických automobiliek Ford Motor zatiaľ tento rok odpísali 46 percent, akcie General Motors potom 43 percent.

Musk má veľkú časť svojho bohatstva práve v akciách Tesly. Podľa analytikov je hlavnou príčinou poklesu akcií fakt, že Tesla čelí rastúcej konkurencii a stretáva sa s problémami pri výrobe v Spojených štátoch aj v zahraničí, zatiaľ čo jej šéf venuje až príliš veľa času sociálnej sieti Twitter, ktorú prevzal na jeseň.

Analytik finančnej spoločnosti Wedbush Dan Ives si myslí, že Musk v investičnej komunite stratil dôveryhodnosť. Poukazuje na to, že viackrát porušil svoj sľub z minulosti, kedy hovoril, že sa už k žiadnemu predaju akcií Tesly nechystá. „Tesla zároveň znižuje ceny a vo svete sa jej hromadia nepredané autá. Z hľadiska manažmentu by sa dalo povedať, že Musk za volantom zaspal,“ dodal Ives.

Kritici sa zamýšľajú, či nebola hodnota automobilky Tesla až príliš nafúknutá. Koncom roka 2021 dosiahla jej hodnota cez jeden bilión dolárov. Na svojom vrchole mala Tesla väčšiu hodnotu ako 12 najväčších výrobcov automobilov na svete dohromady, napriek tomu, že mala len zlomok tržieb ktorejkoľvek z nich. V súčasnosti má hodnotu zhruba 400 miliárd dolárov. Fanúšik automobilky Tesla Gene Munster z Loup Ventures dúfa, že sa automobilke bude v budúcnosti dariť. „Stále verím, že to môže byť oveľa väčšia spoločnosť. Myslím si, že opäť uvidíme takéto čísla. Ale môže to trvať dlho, kým sa tam dostaneme,“ povedal pre spravodajskú stanicu CNN.

Sú aj takí investori, ktorí sa z prepadu akcií Tesly tešia. Vsadili si na to, že akcie automobilky klesnú. Teraz za ich nedôveru k automobilke Tesla inkasujú miliardy. Americká spravodajská televízia CNN informuje, že takýto investori si v roku 2022 prišli až na 11,5 miliardy dolárov.

Fiasko Muskovej „mierovej dohody“

Portál Politico do svojho koncoročného výberu tragikomických udalostí roku 2022 vybral aj vystupovanie Elona Muska. Konkrétne spomína vmiešavanie sa podnikateľa do ukrajinskej krízy a jeho návrh, aby Kyjev prenechal časti svojho územia Rusku a nechal v nich prebehnúť nové voľby.

Jeho návrh „mierovej dohody“, o ktorej dal aj hlasovať na sociálnej sieti Twitter, okrem toho zahŕňa aj natrvalo ponechať polostrov Krym Rusku, usporiadanie nového hlasovania pod záštitou OSN v štyroch okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny a neutrálny status Ukrajiny. „Je vysoko pravdepodobné, že takto to skončí. Je len otázkou, koľko ľudí predtým umrie,“ napísal.

Jeho návrh spustil vlnu nevôle. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval Muskove slová a pozval ho na návštevu vojnou zmietanej krajiny. „Ak chcete pochopiť, čo tu Rusko urobilo, príďte na Ukrajinu a uvidíte to na vlastné oči,“ odkázal Zelenskyj.

Ukrajina je vďaka Muskovi online

Musk na Ukrajine stále financuje satelitnú internetovú službu Starlink. Je to konštelácia tisícok satelitov rozmiestnených relatívne blízko k povrchu Zeme. Na nižšiu obežnú dráhu Zeme sa dostali prostredníctvom série štartov rakiet Falcon materskou spoločnosťou SpaceX. Internetové služby spoločnosti sú dostupné jednotlivcom, firmám a dokonca aj leteckým spoločnostiam, pričom náklady začínajú na 110 dolárov mesačne. Jeho terminály sú približne veľké ako krabica od pizze.

Starlink hrá zásadnú úlohu pri udržiavaní ukrajinskej armády a občanov online, keďže vojna naďalej zúri a Rusko sa zameriava na ukrajinskú telekomunikačnú a elektrickú infraštruktúru. Pomáha napríklad ukrajinským vojakom komunikovať na bojisku a dokonca umožnila dronom a zbraňovým systémom zostať v prevádzke.

Julian Ringhof z Európskej rady pre zahraničné vzťahy v nedávnom rozhovore pre denník Pravda povedal, že Starlink je dôležitý pre koordináciu útokov dronmi a tiež podstatný pri komunikácii pechoty a delostrelectva. Podľa neho by bolo by veľmi náročné rýchlo nahradiť Starlink. „Vymeniť už vytvorený systém je vždy veľmi ťažké. Nemyslím si však, že by sa Musk len tak rozhodol, že prestane poskytovať Ukrajine služby Starlinku,“ povedal pre Pravdu. Dodal, že ak by k tomu predsa len došlo, tak z politického a komerčného hľadiska by to bol pre Muska obrovský problém.

Portál Foreign Affairs však upozorňuje, že Muskov Starlink nie je len jeho charita. Podľa viacerých správ operácie Starlinku na Ukrajine aspoň čiastočne zaplatili Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a Poľsko. Hovorca poľskej vlády potvrdil, že Poľsko zaplatilo za služby Starlink približne 5,9 milióna dolárov s podporou poľských štátnych podnikov.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Ukrajina #Elon Musk