Poľské médiá píšu o zázraku na čerpačkách. Ceny mali prudko vyletieť, vodiči ostali prekvapení

S blížiacim koncom roka sa poľskí vodiči obávali toho, že od Nového roka im citeľne zdražie tankovanie.

03.01.2023 14:03
pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Foto: ,
debata (2)

Od 1. januára sa totiž daň z pridanej hodnoty (DPH) na pohonné hmoty vrátila na pôvodnú sadzbu 23 percent. Vláda ju prechodne znížila na osem percent, aby ľuďom uľavila v čase rastúcej inflácie. Ako však uvádzajú poľské médiá, ľudia boli „svedkami zázraku na čerpacích staniciach“, pretože ceny sa nezmenili.

Tamojšie médiá a analytici špekulujú, či vodiči celé týždne za benzín a naftu neplatili zbytočne viac, ako mali. Informuje portál Business Insider.

potraviny Čítajte viac Veľké porovnanie cien potravín u susedov: pozrite si, aké sú nárasty cien vajec, chleba či zemiakov (+ 10 vybraných potravín)

Náhle zníženie cien

Dôvod, prečo ceny na poľských čerpačkách nevzrástli, je ten, že petrochemická spoločnosť PKN Orlen koncom roka výrazne znížila veľkoobchodné ceny pohonných hmôt. Tisíc litrov 95-oktánového benzínu v piatok stálo 5 900 zlotých (1 261 eur), v sobotu už len 5 200 zlotých, čo je v prepočte 1 111 eur.

Analytička trhu s pohonnými hmotami Urszula Cieślaková však informuje, že v posledných dňoch uplynulého roka sa nestalo nič, čím by sa dalo vysvetliť náhle zníženie cien. Dá sa teda povedať, že od novembra ceny jednoducho nafúkol Orlen, hovorí analytička pre Business Insider.

Ceny mohli byť nižšie

Podľa manažéra investičného fondu Polaris FIZ Dawida Czopeka existujú dôvody predpokladať, že ceny na čerpacích staniciach v Poľsku mohli byť nižšie už dlhšie. Poukazuje na to, že od októbra cena ropy klesá, čo malo za následok pokles cien pohonných hmôt v Európe. Upozorňuje, že v Poľsku ostali ceny nezmenené, a preto mal Orlen v decembri veľký priestor na to, aby de facto výrazne znížil ceny pohonných hmôt. Vodiči v Poľsku sa podľa neho preto značnú časť jesene „skladali“ na to, aby vo svojich peňaženkách nepocítili novoročný návrat k pôvodnej sadzbe DPH. „Od jesene teda preplácame,“ tvrdí pre poľský portál gazeta.pl.

Czopek upozorňuje tiež na to, že aj napriek tomu, že mali v Poľsku zníženú DPH na pohonné hmoty, tamojší vodiči platili rovnaké ceny na čerpačkách ako inde v Európe. „Už v decembri sa objavila zvláštna situácia, že napriek zníženej DPH, napriek tomu, že sme riešili zrušenie niektorých poplatkov za pohonné hmoty, cena na čerpacej stanici bola podobná ako napríklad v Česku alebo Rakúsku,“ dodáva.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Masívny prepad cien na čerpačkách. Kde sa až zastaví?

Hlavný ekonóm PKN Orlen Adam B. Czyżewski v rozhovore pre Poľskú tlačovú agentúru vysvetlil, že nemali inú možnosť. „Obviňujú nás, že keď sme znížili cenu 30. decembra, mohli sme to urobiť skôr,“ vysvetľuje. Podľa neho tak nemohli urobiť, pretože to nedovoľovala situácia na trhu a mohlo sa stať, že by vznikali dlhé rady vodičov na čerpačkách.

V tabuľke nižšie si môžete pozrieť ceny na čerpacích staniciach v členských krajinách EÚ v týždni do 26. decembra 2022.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pohonné hmoty