Slovenská reštaurácia otvára v Dubaji, tu nevie nájsť ľudí. Tu sme nenašli ani 20, tam sa nám ich ozvalo 500

Slovenskí podnikatelia zažívajú neľahké časy. Gastro patrí do jedného z najviac zasiahnutých sektorov, či už pandémiou, vojnou alebo infláciou. Skupina Medusa, do ktorej patria podniky ako Mint, Klubovňa alebo Trafo, otvára ďalšie reštaurácie. Dve z nich otvorí v Dubaji.

30.11.2022 14:11
Medusa MINT Karlovka Foto:
Medusa MINT Dubai Mall vizualizacia.
debata (2)

Dôvod, prečo sa majiteľ a CEO skupiny Medusa Peter Štecko rozhodol prekročiť brány Európy je ľahšie nájdenie pracovníkov. „Mimo Európy ideme aj preto, lebo slovenský gastrotrh je v kríze a čiastočne naplnený.

Naopak, Spojené arabské emiráty sú hladné po všetkom novom a nám sa tam podarilo zazmluvniť dva excelentné priestory. Prezradím zatiaľ len ten prvý: prvá naša prevádzka bude v najväčšom shopping centre na svete Dubai Mall, ktorý ročne navštívi viac ako sto miliónov ľudí. Priestory sa tu nedajú kúpiť len peniazmi, musíte presvedčiť manažérov centra aj konceptom a referenciami.“

utečenci z Ukrajiny, Oddelenie cudzineckej polície, Čítajte viac Zachránia cudzinci Slovensko? Hotelieri dávajú Ukrajincom šancu novým projektom

V gastre však po Covide stále chýbajú zamestnanci. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Medusa expanduje do Dubaja. „Na Slovensku sme zháňali 20 zamestnancov 4 mesiace a nezohnali sme. V Dubaji do dvoch mesiacov ich bolo vyše 500, museli sme stiahnuť žiadosť,“ tvrdí majiteľ prevádzok.

Napriek ťažkej situácii na slovenskom trhu so službami sa Medusa ďalej rozvíja, no domácemu trhu hrozí prinajmenšom stagnácia pre zlý prístup k potenciálnym pracovníkom mimo Európskej únie, inflácii a privysokej DPH pre gastro, tvrdí Štecko.

„Máme nápady aj elán. No na Slovensku pre ne teraz nebude v najbližšej dobe dosť zákazníkov. Počítame s tým, že Bratislavčanom klesnú reálne príjmy možno až o štvrtinu. My budeme musieť pre vysoké ceny energií a ďalších nákladov ceny položiek v menu zvyšovať, čo situáciu ešte viac skomplikuje.“

Energie sú aj pre skupinu Medusa veľká téma. Zamestnanci u nich v prevádzkach musia šetriť, vedenie sa snaží racionalizovať prevádzky, zavádzať nové, energeticky efektívnejšie, technológie.

Slovenské gastro v Dubaji.
Slovenské gastro v Dubaji.
+5Slovenské gastro v Dubaji.

Všetky tieto opatrenia im pomohli znížiť spotrebu elektrickej energie v niektorých prevádzkach až o 50 percent, avšak má to aj svoju daň v oblasti komfortu a dizajnu.

Medusa sa rozhodla reagovať na podvyživený trh práce v službách tak, že chystá v Bratislave ďalšiu novinku, už tento mesiac spustí testovaciu prevádzku vlastného systému objednávania od stola, tzv. QR Ordering. Zákazník by sa mal dostať k objednávke vďaka elektronickej komunikácii s kuchyňou rýchlejšie a komfortne sám zaplatí.

„Podnikanie, samozrejme, nie je len o expanzii. Korona nám zobrala dve kantíny v biznis centrách. Kontrakt v OC VIVO, kde sme mali roky rokúce Primi, sme už neobnovili. V Košiciach sme prijali ponuku na odkúpenie Primi Košice. Vždy rozhodne trh. Gastro je veľmi dynamický segment. Pokiaľ niečo prestáva ekonomicky fungovať a my si vyhodnotíme, že kreatívny reštart je príliš riskantný, a že je strategicky správne takúto prevádzku zatvoriť, urobíme to,“ uzatvára Peter Štecko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #gastro #Medusa