Firma slovenského vedca Čekana vďaka PCR testom raketovo rástla, dosiahla tak historický úspech

Hlavný produkt spoločnosti tvorí revolučný diagnostický test na rakovinu prsníka.

25.11.2022 11:07
Zakladateľ Multiplex DX Pavol Čekan Foto:
debata (38)

Priemerná miera rastu v hlavnej kategórii Fast 50 dosiahla 2 351 %, čo v 23-ročnej existencii rebríčka predstavuje historické maximum. Víťazom sa druhý rok po sebe stala česká firma FTMO.

Táto fintech spoločnosť vyvinula jedinečnú vzdelávaciu platformu pre obchodníkov na finančných trhoch, ktorá vzdeláva klientov o technikách riadenia rizík a motivuje ich k disciplinovanosti pri obchodovaní poskytovaním pracovných príležitostí tým najlepším uchádzačom, informuje Deloitte v tlačovej správe.

Slovensko sa môže tešiť z veľkého počtu prihlásených spoločností aj získaných ocenení. V hlavnej kategórii uspeli štyri firmy. Historicky najúspešnejšou z nich je MultiplexDX, ktorá sa umiestnila na 3. mieste. Hlavný produkt spoločnosti tvorí revolučný diagnostický test na rakovinu prsníka, pričom vývoj testov prebieha na Slovensku.

zväčšiť Pavon Čekan – CEO, MultiplexDX (vpravo) spolu s... Foto: Deloitte
Multiplex DX foto1 Jan Bobocky vlavo a Pavol Cekan vpravo Pavon Čekan – CEO, MultiplexDX (vpravo) spolu s p. Jánom Bobockým – partnerom na oddelení auditu a uisťovacích služieb, Deloitte na Slovensku (vľavo)

Zakladateľ a riaditeľ firmy vedec Pavol Čekan na margo umiestnenia v súťaži na sociálnej sieti napísal, že v tejto súťaži ide hlavne o čísla rastu. „My sme v roku 2021 zaznamenali rast 6222%. Kedže sme sa v roku 2020 sústredili najmä na pomoc Slovensku a iným krajinám, na predaj PCR testov sme sa zamerali až v roku 2021, čo nám prinieslo obrat takmer 9,5 milióna EUR. Počas pandémie sme vyvinuli 11 rôznych testov, predali okolo 2 milióny kusov, naše testy sa v malom alebo väčšom použili v 26 krajinách sveta. To spôsobilo náš historicky najvyšší rast,“ informuje na sociálnej sieti.

MultiplexDX získal aj cenu Impact Stars. „Pri tejto cene už nešlo len o čísla. V našom prípade si porota všimla hlavne náš spoločenský rozmer firmy, kedže sme Slovensku darovali počas pandémie 250 tisíc testov, ďalších 100 tisíc šlo ako humanitárna pomoc do 7 krajín. Navyše sme naše testy inovovali tak, aby šetrili životné prostredie, kedže pri preprave nie je potrebná nízka teplota a preto suchý ľad, čo signifikatne znižuje objem, šetrí energiami a nevyžaduje špeciálnu prepravu. V neposlednom rade šlo aj o náš obrovský potenciál v lepšej a presnejšej diagnostike rakoviny prsníka, na ktorej klinickú validáciu sme tiež použili značnú časť našich ziskov z predaja testov,“ dodáva Pavol Čekan.

kniha Čítajte viac Za knihy, noviny alebo obaly si priplatíme. Ako sa razantné zdražovanie papiera prejaví na cenách?

Ďalšími ocenenými sú Gentlemen’s (31. miesto), ktorí tvoria stratégiu a manažujú marketingové aktivity mobilných hier, spoločnosť Luigi's Box (36. miesto), ktorá sa venuje inteligentnému vyhľadávaniu pre e-shopy, a GOSPACE Tech (44. miesto), ktorí vyvíjajú a vyrábajú vlastné zariadenia a komplexné riešenia na báze IoT.

„Srdečne blahoželám všetkým spoločnostiam, ktoré uspeli v súťaži Deloitte Technology Fast 50 CE 2022. Je naozaj fantastické vidieť v rebríčku firmy, ktoré určujú technologické trendy a prinášajú inovatívne a prelomové riešenia. Práve technológie sú dnes základnou hnacou silou výkonnosti mnohých firiem, preto si všetky ocenené spoločnosti zaslúžia obrovský obdiv za prácu, ktorú vykonávajú,“ uviedla Ivana Lorencovičová, Managing Partner, Deloitte Czech & Slovak Republic.

V kategórii Companies to Watch, ktorá je určená pre mladšie firmy s vysokým tempom rastu, sa umiestnilo päť slovenských spoločností: FUMBI NETWORK (3. miesto), DNA ERA (6. miesto), Finax (11. miesto), Wilio (16. miesto) a nettle ai (23. miesto). V špeciálnej kategórii Impact Stars, ktorá oceňuje technologické firmy s pozitívnym vplyvom na spoločnosť, podnikanie, inovácie, životné prostredie alebo diverzitu, boli ocenené spoločnosti MultiplexDX a GOSPACE Tech, ktoré uspeli aj v rebríčku Fast 50, a firma DNA ERA, ktorá sa zároveň umiestnila aj v kategórii Companies to Watch.

Deloitte Technology Fast 50 CE je rebríček 50 najrýchlejšie rastúcich technologických spoločností zostavený na základe percentuálneho rastu tržieb. Tento rok sa do súťaže prihlásilo takmer 400 firiem zo 16 krajín. V hlavnej kategórii uspeli spoločnosti z deviatich krajín. Najviac cien získalo Poľsko (17), Slovensko so štyrmi ocenenými spoločnosťami sa umiestnilo na 4. mieste. V rebríčku dominovali softvérové firmy (33), avšak v prvej desiatke sa nachádzajú len štyri spoločnosti z tohto odvetvia a v prvej päťke boli až tri firmy z oblasti fintech, čo jasne dokazuje, že výnimočnosť môže mať v rámci Fast 50 rôzne podoby.

Lokálnymi partnermi programu sú globálna banka Citi a coworkingová sieť HubHub. Regionálnym partnerom je už druhý rok po sebe Google Cloud. Jiří Sauer, regionálny líder programu Deloitte Technology Fast 50 CE, v tejto súvislosti povedal: „Bolo fantastické mať počas oboch rokov možnosť spolupracovať so skutočným globálnym technologickým gigantom a opäť nás fascinovalo počúvať postrehy tímu o predvádzaných technológiách.“

38 debata chyba
Viac na túto tému: #PCR testy #Pavol Čekan #MultiplexDX