Bublina spľasla, ľudia prišli o miliardy. Kráľa skrachovanej burzy vyšetrujú, objavili domy na Bahamách

Kolaps druhej najväčšej kryptomenovej burzy na svete otriasol odvetvím kryptomien.

25.11.2022 00:00
Sam Bankman-Fried. Foto:
Sam Bankman-Fried.
debata (46)

Dnes už bývalý šéf skrachovanej kryptoburzy FTX Samuel Bankman-Fried v posledných dňoch zaplnil titulky ekonomických novín. Kolaps druhej najväčšej kryptomenovej burzy na svete totiž otriasol celým odvetvím kryptomien. Zatiaľ čo klienti FTX počítajú straty v miliardách eur, oficiálne záznamy o majetku spoločnosti hovoria o desiatkach nakúpených nehnuteľností na Bahamách.

Škandál takto na videu vysvetlil americký ekonomický denník The Wall Street Journal

Samuel Bankman-Fried študoval na prestížnej americkej škole MIT fyziku a matematiku. Prezentoval sa ležérnym štýlom a tvrdou prácou v odvetví kryptomien. Keď poskytoval rozhovory pre médiá, stihol sa pochváliť tým, že popri nich hrá počítačové hry. Mal vraj taký výkonný mozog, že zvládol naraz obe činnosti. Jeho charizma dokázala presvedčiť svetových investorov, aby do jeho nápadu vložili peniaze.

Rizikový kapitál do burzy dali napríklad takí hráči, akými sú Softbank, Sequioa Capital nebo Blackrock, teda najväčší správcovia majetku na svete.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Prichádza embargo a strop na ruskú ropu. Čo to spraví s cenami benzínu a nafty?

Jeho príbehu o nesebeckom miliardárovi, ktorý rozdá celý svoj majetok, podľahli mnohí. Od bežných klientov, investorov až po niektorých novinárov. Vďaka peniazom z rizikového kapitálu sa celková hodnota spoločnosti vyšplhala až na 32 miliárd dolárov.

Sam Bankman-Fried. Foto: YouTube/reprofoto WSJ
Sam Bankman-Fried. Sam Bankman-Fried.

Zrejme vrcholom jeho kariéry bolo, keď zorganizoval podujatie na Bahamách, ktoré by sa dalo označiť za „karibský Davos“. Vo švajčiarskom Davose sa stretávajú politickí a ekonomickí lídri na Svetovom ekonomickom fóre, kde rozoberajú kľúčové otázky doby. Samuel Bankman-Fried si na podujatie na Bahamách, kde aj sám býva, pozval svetových lídrov typu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona či britského expremiéra Tonyho Blaira spolu s poprednými predstaviteľmi zahraničných firiem a celebrít.

Po raketovom vzostupe kariéry šéfa burzy prišiel tvrdý pád. Z jeho kryptomenovej ríše dnes zostávajú len trosky a objavujú sa žaloby. Krach spoločnosti tiež vyšetruje americká Komisia pre burzu cenných papierov a americké ministerstvo financií.

Riadenie firmy bol chaos

Skrachovaná kryptomenová burza stále dlhuje približne 3,1 miliardy dolárov. Nové vedenie FTX má predstúpiť pred súd, aby popísalo udalosti, ktoré viedli ku krachu firmy. Po páde firmy odstúpil z vedenia jej zakladateľ Sam Bankman-Fried. Na jeho miesto nastúpil John Ray, známa postava biznisového sveta. Ako insolvenčný správca sa podieľal na rozkrývaní tých najväčších firemných bankrotov v USA, vrátane pádu energetickej spoločnosti Enron. Prešiel si už všeličím, ale situácia v skrachovanej kryptoburze zaskočila aj jeho samotného.

„Nikdy vo svojej kariére som nevidel také úplné zlyhanie firemnej kontroly a takú absolútnu absenciu dôveryhodných finančných informácií, ako tomu bolo tu,“ povedal na margo situácie v skrachovanej spoločnosti. Firemné peniaze sa podľa jeho slov používali na nákup osobných vecí a dokonca aj domov pre zamestnancov. Kontrola výdavkov spoločnosti nezodpovedala štandardom firemného vedenia financií. Jeho cieľom je previesť firmu konkurzom a zachrániť jej klientom čo najviac peňazí.

To, čo Ray našiel „pod pokrievkou“ spoločnosti, je zarážajúce. Firma neviedla jednotnú databázu svojich klientov. Jej zakladateľ Sam Bankman-Fried v minulosti vyhlásil, že má milióny registrovaných klientov. Jeho slová sa teraz len ťažko dajú overiť. Spoločnosť si tiež neviedla záznamy o súčasných a bývalých zamestnancoch, nikto tak s presnosťou nevedel povedať, koľko ľudí vlastne pre ňu pracovalo. Hneď po tom, čo firma na seba podala návrh na ochranu pred veriteľmi, z nej niekto vytiahol stovky miliónov dolárov. Bol to chaos. Firma bez riadneho riadenia a vedenia, s nulovou kontrolou a bez interného účtovníctva. Platby sa tam schvaľovali cez chatovaciu aplikáciu prostredníctvom emotikonov.

Čo burzu položilo?

Za pádom burzy FTX je niekoľko príčin, ktoré sa udiali súbežne. Tou ďalšou je zjavne nezvládnuté riadenie rizika, píše ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank. „Prudký pokles krypta, na čele s bitcoinom, ktorý tento rok nastal, odrádza množstvo špekulantov, ktorí podľahli kryptoextáze minulého roka,“ píše český ekonóm. Svoju úlohu zohralo aj nečakane razantné sprísňovanie menovej politiky v podaní americkej centrálnej banky, ktoré berie náladu špekulovať a rizikovo investovať.

Bankman-Fried sa tak skrátka ocitol podľa Kovandu zoči-voči „runu na burzu“ FTX. To znamená, že klienti si masovo chceli vybrať aktíva z inštitúcie. Podľa Kovandu klienti v určitom okamihu zatúžili mať späť svoje reálne peniaze až príliš hromadne – a tie neboli k dispozícii. „Ide vlastne o starý známy príbeh, iba v nových kulisách. Predmetom vyšetrovania teraz v zásade bude to, či straty sú „len“ výsledkom zlého biznismodelu, čo sa stať môže, alebo vyložene sprenevery,“ píše Kovanda.

Nie je jasné, koľko z peňazí, ktoré klienti mali na kryptomenovej burze, dostanú späť. Mnohí odborníci varujú, že to môže byť len zlomok toho, čo do firmy vložili.

Video
To najdôležitejšie o virtuálnych peniazoch a bitcoine zvlášť prezrádza špecialista na kryptomeny Dušan Matuška - odvysielané 3. júna 2020.

Domy na Bahamách

Právnici FTX tento týždeň uviedli, že jedna zo súčastí spoločnosti použila na Bahamách 300 miliónov dolárov za nákup domov a rekreačných nehnuteľností pre svojich vedúcich zamestnancov. FTX bola podľa právnikov prevádzkovaná ako Bankman-Friedovo „osobné léno“, uviedla agentúra Reuters.

Firma podľa dokumentov väčšinou kupovala luxusné domy na pláži, vrátane siedmich bytových domov v drahej rekreačnej komunite Albany. Tie stáli takmer 72 miliónov dolárov. Podľa dokumentov sa mali využívať ako „rezidencia pre kľúčových zamestnancov“ spoločnosti. Reuters ale nezistil, kto v nehnuteľnostiach naozaj žil, píšu České noviny.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #burza #kryptomeny #FTX