Nové čísla rastu cien. Inflácia láme rekordy, jej rast sa priblížil k 15 percentám. Je najvyššia za 22 rokov

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v októbri 2022 medzimesačne poskočili o 1,2 % a priemerná úroveň zdražovania z mesiaca na mesiac v tomto roku je 1,3 %. Medziročne inflácia od januára minulého roka bez prestávky rastie a momentálne s hodnotou 14,9 % dosahuje najvyššie hodnoty od začiatku milénia.

14.11.2022 09:34
slovensky vyrobok, obchod, kvalita z nasich... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (51)

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú dynamicky rastúce ceny v dvoch odboroch – potraviny s nealko nápojmi a bývanie s energiami, ktoré tvoria takmer polovicu výdavkov domácností. Potraviny boli aktuálne medziročne drahšie o 26,8 % aj nealkoholické nápoje rástli dvojciferným tempom už štvrtý mesiac.

krajniak Čítajte viac Krajniak zreformoval celý dôchodkový systém. Sľubuje viac peňazí penzistom, komu pomôže najviac?

Z 9 tovarových skupín potravín až 6 prekonalo 20-percentný rast v medziročnom porovnaní. V bývaní pokračoval rast cien za teplo a pevné palivá. Znovu rástli aj ceny pohonných hmôt, boli o pätinu vyššie ako pred rokom, uviedol v pondelok Štatistický úrad SR (ŠÚ SR).

Vyššie ceny boli vo všetkých 12 sledovaných výdavkových skupinách domácností, polovica z nich dosiahla rast nad 10 percent. Rekordné hodnoty inflácie za posledné dve dekády sme zaznamenali doteraz až v troch štvrtinách všetkých odborov.

Krajniak Čítajte viac Presun miliárd eur z fondov, automatický vstup a napravenie Ficovej zmeny. Krajniak presadil reformu II. piliera

Najzásadnejší vplyv z hľadiska tempa zdražovania a váhy vo výdavkoch domácností malo zvýšenie cien chleba a obilnín; mäsa ako aj mlieka, syrov a vajec, ich ceny sa medziročne posunuli nahor od 27 % do 30 %.

Spomedzi šiestich potravinových tovarových skupín najvýraznejší percentuálny rast vykazujú už viac ako pol roka oleje a tuky, aktuálne boli o polovicu drahšie ako pred rokom, ale ich vplyv vo výdavkoch je najmenší. Zelenina bola o štvrtinu drahšia ako v októbri pred rokom, informuje ŠÚ SR.

Výrazný vplyv na infláciu má od začiatku roka zvýšenie cien v odbore bývanie a energie, kde medziročný rast sa už štvrtý mesiac pohybuje nad úrovňou 16 %, v októbri o 16,4 %.

Posledných päť mesiacov pod vplyvom približujúcej sa zimnej sezóny v tejto zložke rastú najmä ceny pevných palív, aktuálne sú o 41,5 % vyššie ako pred rokom. Zvýšili sa tiež ceny tepelnej energie na 18,5 %. Imputované nájomné, ktoré je odrazom rastu cien stavebných materiálov, zmiernilo medziročný nárast pod hodnotu 18 %.

Vyššie ceny v odbore doprava dlhodobo podporované najmä drahšími pohonnými hmotami v októbri mierne znížili dynamiku nárastu v porovnaní s minulým rokom na 20,4 %.

Z ostatných odborov si spotrebitelia priplatili aj za noviny, knihy a kancelárske potreby, stravovanie a ubytovacie služby, osobnú starostlivosť, ale aj za poistenie, odevy a obuv.

Index spotrebiteľských cien sa v októbri 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov 14,6 %, za nízkopríjmové domácnosti o 15,5 %, za domácnosti dôchodcov o 16,4 %.

Británia / Brexit / Čítajte viac Hity pred zimou. Briti nakupujú elektrické prikrývky a sviečky

V súhrne za desať mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 12,2 % (za domácnosti zamestnancov o 12,1 %, za nízkopríjmové domácnosti o 12,4 %, za domácnosti dôchodcov o 13,3 %).

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #palivo