Štát ohlásil pomoc pre kapitánov priemyslu. Dotkne sa približne 50-tisíc zamestnancov

Tripartita sa dohodla na schéme pomoci pre energeticky náročné podniky v súvislosti s drahými energiami.

07.11.2022 15:57
SR HSR energie dohoda BAX Foto: ,
Na snímke v popredí zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, predseda Hospodárskej a sociálnej rady SR (HSR) Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie k dohode Hospodárskej a sociálnej rady SR o pomoci energeticky náročným podnikom v súvislosti so zvýšenými cenami energií v rámci rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR.
debata

Pomôcť má približne 50-tisíc zamestnancom, ktorí v sektore pracujú. „Ide nám o to, aby sme ekonomiku opäť bezpečne previedli cez ďalšiu krízu a zabezpečili pomoc aj pre týchto zamestnávateľov,“ povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) na margo pomoci pre energeticky náročný priemysel.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že došlo k dohode všetkých sociálnych partnerov. Teda s formou pomoci súhlasili zamestnávatelia ako aj zástupcovia zamestnancov.

Karel Hirman Čítajte viac Domácnosti platia za elektrinu a plyn rekordné sumy. Ukázali to prepočty analytikov

Je to zhruba 120 firiem, ktoré sa do definície energeticky náročných podnikov zmestia. Maximálna výška príspevku bude 40 miliónov eur a pomoc pre spoločnosti bude dostupná ešte v tomto roku.

Predseda predstavenstva Tatravagónky Alexej Beljajev vyhlásil, že sú pre nich kľúčové dve veci. Prvá je, aby riešenia boli kompatibilné s riešeniami iných štátov, aby Slovensko nebolo znevýhodnené oproti iným štátom. Druhá vec je rýchlosť. „Od januára budú dostávať podniky zvýšené faktúry. Ak nebudeme rýchli, môže sa stať, že podnikatelia to nemusia vydržať,“ vyhlásil.

Vyplatenie kompenzácií umožní novela zákona o štátnom rozpočte. Vďaka nej bude môcť vláda na boj proti drahým energiám ešte tento rok použiť 1,5 miliardy eur z daňových nadpríjmov. Malé a stredné podniky už svoju schému poznajú. Ceny energií pre domácnosti by mala vláda predstaviť na začiatku decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #energie #priemysel