Sulíkova veľká investícia so 430 miestami v hladovej doline stroskotala. Vysvetľuje, čo sa stalo

Ešte v lete tohto roku hovoril exminister Richard Sulík, že do Rimavskej Soboty príde veľká investícia za 425 miliónov eur a vytvorí asi 430 pracovných miest. Vtedy ešte bol investor „na udičke, no ešte sa trepal“. Teraz je situácia iná a investor na Gemer nepríde.

04.11.2022 04:16
Richard Sulík Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík
debata (12)

Záujem o výstavbu prevádzky v novom priemyselnom parku oznámil vlani v lete bavorský spracovateľ dreva Ziegler Group. Firma chcela po vybudovaní píly a drevospracujúcej prevádzky za 255 miliónov eur zamestnať v Rimavskej Sobote 430 ľudí. Rimavská Sobota je pritom okres s najhoršou nezamestnanosťou na Slovensku.

sulík Čítajte viac Ľudí bez práce je tam skoro 20 percent. Príde na Gemer investor? Máme ho na udičke, ale ešte sa trepe, priznáva Sulík

Sulík vo štvrtok napísal blog, kde vysvetľuje, prečo z investície nič nebude. „Prečítajte si pozadie rokovaní s investorom do Rimavskej Soboty. O tomto som ako minister informovať nemohol, dnes už tomu nič nebráni,“ napísal na Facebooku.

Sulík tvrdí, že firma mala záujem o výrobu montovaných drevodomov, avšak zároveň aj o výstavbu píly s kapacitou jeden milión metrov kubických dreva. „To je šialene veľa, najmä, ak ide o drevo ihličnaté,“ píše exminister. To však narazilo na odpor malých slovenských píl. „V podstate išlo o surovinu, ktorej najväčším dodávateľom sú večne v korupčnom bahne sa nachádzajúci štátny podnik Lesy š.p., ktorý dodáva približne polovicu dreva,“ pokračuje líder SaS.

Riešenie však predsa len mohlo prísť. „Riešenie sa črtalo v novej obchodnej politike spoločnosti Lesy š.p., no vtedajší generálny riaditeľ Tibor Kőszeghy to prehnal s transparentnosťou a bol odídený. Črtala sa však iná alternatíva, a to boli rokovania medzi firmou Ziegler a PRP ohľadom nejakého druhu spolupráce. Píšem nejakého druhu, lebo jednak nepoznám všetky detaily možnej kooperácie a dvojak takéto informácie určite vnímajú dotknuté firmy ako obchodné tajomstvo,“ vysvetľuje.

sulík Čítajte viac Slovenskí drevári reagujú na príchod Sulíkovho investora: 430 nových pracovných miest? Nezmysel

Dodáva, že nakoniec to celé padlo, no na obzore je nový investor. „Milión metrov kubických ročne je o polovicu viac ako spracuje druhá najväčšia píla v krajine. Zároveň sa začal črtať iný investor, z elektrotechnic­kého priemyslu, ktorý by na menšej ploche zamestnal viac ľudí a v čistejšej a menej hlučnej výrobe,“ tvrdí Sulík.

„Strata firmy Ziegler preto nie je tragédiou,“ zakončil svoj príspevok Sulík.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík