Biden: Ropné firmy majú taký vysoký zisk, že je to až neuveriteľné

Americký prezident Joe Biden kritizoval ropné spoločnosti, že pre vojnu na Ukrajine majú vysoké zisky a odmietajú sa podeliť so zákazníkmi.

01.11.2022 07:44
debata (61)

Americký prezident Joe Biden v pondelok kritizoval ropné spoločnosti, ktoré podľa neho v čase vojny na Ukrajine dosahujú rekordné zisky a zároveň odmietajú prispieť k zníženiu cien pohonných hmôt pre amerických zákazníkov. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej prezident naznačil, že sa vo veci obráti aj na Kongres.

Ropný priemysel „nedodržal svoje záväzky investovať do Spojených štátov a Američanov,“ povedal Biden, podľa ktorého spoločnosti „majú taký vysoký zisk, že je to až neuveriteľné“.

Americké ropné spoločnosti Exxon Mobil a Chevron vykázali v treťom štvrťroku obrovské zisky, ktoré prekonali očakávania analytikov, vďaka vysokým cenám ropy a zemného plynu. Zisk Exxonu stúpol o 191 percent na rekordných 19,66 miliardy USD, spoločnosti Chevron stúpol o 83,6 percenta na 11,2 miliardy USD a bol druhý najvyšší v histórii firmy.

Američania sa podľa AP v posledných mesiacoch potýkali s nebývale vysokými cenami pohonných hmôt, pričom podľa údajov motoristickej spoločnosti AAA platili na začiatku júla v priemere viac ako 4,80 dolára za galón (asi 1,27 dolára za liter). Odvtedy ceny pohonných látok klesli v celoštátnom priemere na 3,76 dolára (0,99 dolára za liter), ale Biely dom tvrdí, že by mali byť nižšie vzhľadom na pokles svetových cien ropy v rovnakom období.

„Ropné spoločnosti nemajú v súčasnosti rekordné zisky preto, že by robili niečo nové alebo inovatívne,“ povedal Biden. „Ich zisky sú nečakaným ziskom z vojny, nečakaným ziskom z brutálneho konfliktu, ktorý pustoší Ukrajinu a ubližuje desiatkam miliónov ľudí na celom svete,“ dodal prezident s odvolaním sa na vojnu, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine.

Agentúra AP pripomína, že Biden ropný priemysel ohľadom vysokých cien pre Američanov kritizoval len niekoľko dní pred americkými parlamentnými voľbami, ktoré rozhodnú o rozložení síl v Snemovni reprezentantov a Senáte.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA