Firma na Slovensku zavádza netradičný benefit. Nekonečnú dovolenku

IT skupina Solitea zavádza pre svojich zamestnancov novinku v podobe nekonečnej dovolenky. Spoločnosť v tlačovej správe uvádza, že si spravili prieskum a 89 percent opýtaných sa k tomuto benefitu stavia pozitívne.

27.10.2022 11:53
pracahned, pr, nepouzivat
Ilustračná foto
debata (1)

Minimálny či maximálny limit počtu voľných dní navyše stanovení zamestnanci nemajú. Má to však jednu podmienku. „Podmienkou však je, že zamestnanec si toto voľno plánuje s dostatočným časovým predstihom, po dohovore so svojím nadriadeným a dovolenkou neobmedzí fungovanie svojho tímu, či jeho plánované ciele,“ tvrdí spoločnosť.

„Po rokoch praxe je nám jasné, že rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je zásadná pre psychickú pohodu zamestnancov a tým aj pre dlhodobú spokojnosť a efektivitu v práci. Väčšia časová flexibilita umožní lepšie sa prispôsobiť individuálnemu pracovnému rytmu, aktuálnej životnej situácii alebo osobným preferenciám zamestnancov,“ vysvetľuje dôvody zavedenia benefitu CEO spoločnosti, Martin Cígler.

Krajniak Čítajte viac Schválili novú inflačnú pomoc. Vláda pošle 100 eurovky, pozrite si, kto ich dostane

Zamestnanci to prijali pozitívne. „Tak, ako sme očakávali, naši zamestnanci prijali tento nový benefit pozitívne a veľmi zodpovedne s ohľadom na svoje pracovné úlohy. Dovolenku naviac začali čerpať v primeranej miere. Zaznamenali sme tiež, že vďaka novému benefitu si zamestnanci prestali šetriť dovolenku ako „poistku“ do zásoby, pri ktorej sa stávalo, že sa stala voľnom, ktoré zamestnanci nakoniec nevyčerpali a prenášali si ho do ďalšieho roka,“ hovorí v tlačovej správe personálna riaditeľka Solitea Leona Řežábová.

Benefit v podobe neobmedzenej dovolenky by ocenili aj bežní Slováci. V reprezentatívnom prieskume sa za dovolenku navyše priklonilo 89 % opýtaných. Ak by takýto benefit bežní Slováci mali, 36 % opýtaných by si vybralo 6 až 10 dní voľna navyše, 27 % by si vybralo 11 až 15 dní a to isté percento Slovákov by chcelo viac ako 16 dní voľna navyše. Na neobmedzenej dovolenke respondentov najviac oslovila možnosť viac si odpočinúť (62 %), vedomie, že zamestnávateľ dôveruje zamestnancovi, že si svoju prácu vykoná (60 %), ale aj fakt, že si takto nemusia kontrolovať počet dní zostávajúcej dovolenky (52 %).

pocitac home office komunikacia Čítajte viac Až štvrtina Slovákov by zmenilo zamestnanie, ak by prišli o možnosť práce z domu

Na otázku, či by si zamestnanci vybrali viac dovolenky po zavedení tohto benefitu u nich v práci, odpovedalo až 74 % Slovákov, že by si určite vybrali viac dovolenky ako doteraz. Pre firmu, ktorá by toto zamestnancovi ponúkla ako jeden z benefitov, by sa rozhodlo 52 % opýtaných a dali by tak prednosť dovolenke navyše pred 10 percentným navýšením platu. Neobmedzená dovolenka je aj medzi prvými piatimi typmi benefitov, ktoré by zamestnanci privítali od svojho zamestnávateľa. Poradie benefitov je nasledovné: bonusy a prémie (80 %), neobmedzená dovolenka (63 %), flexibilný pracovný čas (63 %), príspevok na dovolenku (62 %), možnosť práce z akéhokoľvek miesta (42 %), informuje IT firma na základe prieskumu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko #Slovensko