Slovensku reálne hrozí kolaps odvetvia spojený s prepúšťaním zamestnancov a uzatváraním prevádzok. Od 1. januára 2023 už viac ako 90 percent odvetvia spracovania mäsa bude nakupovať energie pre svoje potreby za spotové ceny prípadne uzatvorí kontrakty na dodávku energií za veľmi vysoké ceny, čo spôsobí významnú konkurenčnú nevýhodu oproti krajinám EÚ, ktoré prijmú opatrenia v oblasti regulácie cien energií. Uviedla to v tlačovej správe výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
Čítajte viac Známa reštaurácia v Bratislave, ktorú SPP odpojilo, opäť funguje. Majiteľ vysvetľuje, čo sa staloOd vypuknutia konfliktu na Ukrajine trhové ceny elektrickej energie a plynu dosiahli niekoľkonásobné hodnoty oproti dlhodobému priemeru. Nepriaznivú situáciu vnímajú aj slovenskí spracovatelia mäsa, pretože rastúce náklady na energie vplývajú na ich cenotvorbu, čo je spolu s infláciou veľkou prekážkou pri ďalšom uplatnení sa na trhu. Mäsospracujúce odvetvie je z pohľadu tržieb najväčšie potravinárske odvetvie a tretie energeticky najnáročnejšie.