Mäsiarom hrozí kolaps. Žiadajú vládu o pomoc

Slovenský zväz spracovateľov mäsa vyzýva Vládu SR a poslancov NR SR, aby bezodkladne konali a predstavili kroky a opatrenia pre riešenie energetickej krízy. Podľa zväzu ide najmä o zastropovanie cien elektrickej energie a plynu pre potravinársky priemysel.

17.10.2022 10:27
Mäso, párky, salámy Foto:
Mäso, párky, salámy - ilustračné foto.
debata (5)

Slovensku reálne hrozí kolaps odvetvia spojený s prepúšťaním zamestnancov a uzatváraním prevádzok. Od 1. januára 2023 už viac ako 90 percent odvetvia spracovania mäsa bude nakupovať energie pre svoje potreby za spotové ceny prípadne uzatvorí kontrakty na dodávku energií za veľmi vysoké ceny, čo spôsobí významnú konkurenčnú nevýhodu oproti krajinám EÚ, ktoré prijmú opatrenia v oblasti regulácie cien energií. Uviedla to v tlačovej správe výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

restauracia planetka Čítajte viac Známa reštaurácia v Bratislave, ktorú SPP odpojilo, opäť funguje. Majiteľ vysvetľuje, čo sa stalo

Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine trhové ceny elektrickej energie a plynu dosiahli niekoľkonásobné hodnoty oproti dlhodobému priemeru. Nepriaznivú situáciu vnímajú aj slovenskí spracovatelia mäsa, pretože rastúce náklady na energie vplývajú na ich cenotvorbu, čo je spolu s infláciou veľkou prekážkou pri ďalšom uplatnení sa na trhu. Mäsospracujúce odvetvie je z pohľadu tržieb najväčšie potravinárske odvetvie a tretie energeticky najnáročnejšie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #ceny #mäso